Hörlurar

TEST: B&O Beoplay H100

Beoplay H100 är ett vansinnigt dyrt men helt exceptionellt headset som levererar på nästan alla sätt. Det blir inte mycket bättre än så här.

B&O har en lång tradition av att bygga imponerande headset, och under de senaste åren har de utökat serien så att den börjar på snudd på rimliga priser och går hela vägen upp till de riktigt dyra premium-hörlurarna. Hittills har toppmodellen hetat H95, men nu tar B&O ännu ett steg med Beoplay H100, som från och med nu är den absoluta toppmodellen.

Jag erkänner, jag har alltid älskat B&O:s hörlurar, så jag var orolig för att vara för partisk innan denna recension, men helt ärligt skulle min recension av H100 vara densamma oavsett om jag aldrig hade hört talas om B&O innan jag satte dem på öronen. Och redan nu kan jag också ärligt säga att de är de bästa hörlurarna jag någonsin har testat som inte kostar över 50 000 kronor (ja, sådana finns faktiskt).

Design som bara folk i Struer kan skapa

B&O vågar saker. De leker med form och material som få andra gör. Och ja, det gör att deras sortiment inte följer en konsekvent design som många av de större varumärkena, vilket kan vara både bra och dåligt. Men när det handlar om hörlurar, där de flesta bara har ett par, är det fantastiskt att de leker med material och design. Och det är också fantastiskt när man, som med H100, får en produkt i händerna som är SÅ välbyggt och genomtänkt.

Annons:

 

Inget verkar lämnat åt slumpen, och allt känns otroligt genomarbetat – från de mjuka lammskinnskuddarna som nästan smeker dina öron och gör att du kan ha på dig hörlurarna i timmar utan att bli trött, till det fina ljudet och känslan du får när du vrider på de två hjulen på öronkåporna som styr volym och aktiv brusreducering. Jag använder sällan ordet ”konst” om en bit konsumentelektronik, men om jag skulle göra det, skulle det vara om Beoplay H100.

Ljud i absolut toppklass

Jag har testat många… MÅNGA hörlurar. Och ofta tänker jag att ”det här låter ju faktiskt överraskande bra för att vara ett par hörlurar”. Men i detta fall måste jag återigen använda stora ord, för det är mycket, mycket sällan som ljudkvaliteten i hörlurar är så bra att jag faktiskt känner att jag får en helt ny upplevelse när jag lyssnar med dem på. Det är som om jag hör delar av musiken som jag aldrig har hört tidigare… Kopplar jag hörlurarna via USB får jag tillgång till HighRes-ljud som inte är tillgängligt via Bluetooth. Men för att vara helt ärlig är ljudet i H100 såpass bra även vid ”normal” kvalitet att jag knappt kan höra skillnaden.

Med andra ord har de nästan magiska ljudingenjörerna i Struer, Danmark, lyckats göra algoritmer och justerat H100 som är såpass bra att även vid ”bara” bra kvalitet och inte den absoluta toppkvaliteten låter det fantastiskt bra. Basen är djup och fyllig men flyter aldrig ut och bibehåller sin definition. Samma precision finns genom hela ljudbilden. Det är svårt att säga exakt varför H100 låter SÅ mycket bättre än de bästa konkurrenterna, men de gör det.

Använder du hörlurarna till annat än att lyssna på musik får du också valuta för pengarna du måste lägga upp för Beoplay H100; jag var på en 16-timmars flygresa som plötsligt blev 20 timmar (bra att detta inte är en recension av American Airlines), och H100 var min räddning. De höll utan problem under nästan hela resan – den del där jag inte sov, i alla fall – och jag såg både ”Hobbit 1” och ”2”, båda i Atmos. Även här är ljudkvaliteten långt över vad jag tidigare har hört – särskilt är dialogen knivskarp, men utan att bli för vass. Den storslagna musiken passar hörlurarna, som levererar en upplevelse som får min iPad Pro att se blek ut – ljudet skulle passa bättre för en biografduk. Det är mullrande och smällande så att man ibland känner att sätet borde skaka under en. Det är imponerande.

Annons:

 

Brusreducering på en ny nivå

Under testperioden kom en ny uppdatering från B&O som bland annat förbättrade den aktiva brusreduceringen. Den var redan utmärkt och i nivå med de flesta av konkurrenterna i toppsegmentet – men efter uppdateringen blev den ett par snäpp bättre, och nu är den helt oöverträffad. Den slår Apples Max (som annars är riktigt bra) och Sonos nya Ace, som är det senaste paret jag testat. På en 11-timmars flygresa slapp jag det dova motorljudet och kunde bara slappna av med musik och film. Precis som det ska vara.

Beoplay H100
Beoplay H100 trivs riktigt bra på ett flyg – brusreduceringen är nästan magisk.

Föredömlig användarvänlighet

B&O har generellt fått ordning på sin app, som tidigare varit rörig. Det finns fortfarande ett par saker du måste vänja dig vid – till exempel att detaljer om produkten visas med en swipe uppåt som inte är omedelbart uppenbar – men annars är det en bra app med många anpassningsmöjligheter. Själva hörlurarna ger också en riktigt bra användarupplevelse, och det känns naturligt att svepa över sidan för att till exempel hoppa över ett spår. De två ringarna på sidorna av kåporna, som styr volym och brusreducering, är också naturliga att använda. Sammantaget fungerar användarupplevelsen enkelt och elegant.

Extrem batteritid

Det är lätt att glömma att det faktiskt finns ett batteri i H100 – det känns ärligt talat som om det bara fortsätter i evighet. I skrivande stund har jag haft hörlurarna på under en resa från USA till Danmark – återigen, aldrig mer American Airlines, kom ihåg det! – som kändes som en ökenvandring, och sedan använt dem hela dagen efteråt. Batteriet är på 54 procent. I praktiken betyder det att jag skulle kunna använda hörlurarna i två veckor på mitt normala sätt! Inte bara det, de slår på och stänger av automatiskt när du tar av eller sätter på dig dem – inget krångel med att komma ihåg att stänga av för att spara batteri. Funktionen är förvånansvärt exakt, och även om det kan vara irriterande att behöva vänta på att de ansluter när du bara vill börja lyssna fungerar det utmärkt.

Annons:

 

När du placerar hörlurarna i det otroligt snygga medföljande etuiet stänger de helt av, och då kan de hålla i upp till över ett år (!). Jag använder ofta mina over-ear-hörlurar på resor, men ett in-ear-headset till vardags. Så ibland står jag plötsligt med ett headset som bara har legat och laddat ur – men inte med Beoplay H100.

En liten sten i skon

Som du kanske har förstått av denna recension är det svårt att hitta några större problem med Beoplay H100. Det finns dock något som har stört mig. De två kuddarna sitter fast med magneter, vilket i grunden är bra eftersom de då kan bytas ut. Men det kan också vara ett problem, för de KAN lossna. Jag lyckades faktiskt tappa en i säkerhetskontrollen på en amerikansk flygplats. Det kunde ha gått riktigt illa, för jag skulle verkligen inte ha klarat mig utan dem på hemresan. Och en annan del av problemet är att jag nästan inte vågar tänka på vad det skulle kosta att köpa nya från B&O, för hörlurarna i sig kostar, håll i dig, 16 990 kronor. Det är ett vansinnigt högt pris för ett par hörlurar, även i den bättre änden.

Men om du tar hänsyn till att H100 kan uppdateras i många år framöver, att B&O ger hela fem års garanti, och det lilla faktum att det är marknadens bästa headset under 50 000 kronor just nu, ja då måste jag bara säga att det är värt pengarna.

Annons:

 

Jag tror att vi främst kommer att se folk längst fram i flygplanet med ett par B&O Beoplay H100, men det är också där de hör hemma. Så med andra ord; om du vill ha det allra bästa headsetet du kan få utan att sälja din bil, då ska du lägga ut 17 000 kronor. Men tro mig, du kommer inte att ångra dig.

B&O Beoplay H100

Design
Funktioner
Ljudkvalitet
Drift
Pris

16 990 kr.

H100 sätter helt nya standarder för både design, användarvänlighet, funktionalitet, passform och, inte minst, ljudkvalitet. De 16 990 kr är mycket – men inte FÖR mycket.

User Rating: Be the first one !

Back to top button

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer