Halleluja för ett monster som OnePlus har släppt med 13:an. Den är inte bara utrustad med den snabbaste Snapdragon-processorn hittills, utan har också ett enormt batteri och en fantastisk skärm. Dessutom har OnePlus satsat helhjärtat på specifikationer den här gången. OnePlus 13 är en telefon som inte saknar något. Till och med kameran, som tidigare varit en svaghet, har kineserna fått ordning på denna gång.
Nämnde jag att den dessutom är flera tusen kronor billigare än de direkta konkurrenterna från Apple och Samsung? Men vänta lite innan du klickar för att förboka, för det finns naturligtvis också några nackdelar du bör känna till innan du fattar ditt beslut.
Designen är en liten besvikelse.
En av nackdelarna är, enligt mig, designen. Jag vet att design är en subjektiv faktor, men jag ska försöka förklara. Jag tycker helt enkelt inte att den når upp till den designstandard en premiumtelefon borde ha.
Trots att telefonens baksida faktiskt är av glas, både ser och känns den som plast på den vita Arctic Dawn-versionen jag testade. Värst är dock kamerahuset, som i mina ögon ser direkt billigt ut. OnePlus 13 ger helt enkelt inte samma premiumkänsla som exempelvis Apple iPhone 16 Pro eller Google Pixel 9 Pro, vare sig visuellt eller taktilt.
Samtidigt har OnePlus försökt haka på den nya trenden med platt skärm och platta sidor, som Google framgångsrikt introducerade med Pixel 9-serien. Men det känns som att OnePlus varit osäkra på om det var en bra idé. Trots att sidorna är platta har både skärmen och baksidan fortfarande lätt rundade kanter. Det är förmodligen ett medvetet designval, eftersom det får 13:an att framstå som tunnare än den faktiskt är. Men jag tycker inte att det fungerar. Tråkigt, särskilt när OnePlus lyckades så bra med Nord 4, som var en av förra årets snyggaste telefoner.
… men robust och vattenresistent
Däremot är OnePlus 13 byggd för att tåla lite av varje och har inte bara en IP68-certifiering som skyddar mot damm och vatten vid nedsänkning upp till 1,5 meter i 30 minuter. Den går ett steg längre med en IP69-certifiering, vilket också gör den motståndskraftig mot högtrycksstrålar – något vi normalt bara ser på mer robusta enheter.
Jämfört med både iPhone 16 Pro och Google Pixel 9 Pro, som ”bara” har IP68-certifiering, ger detta OnePlus en fördel för dig som vill ha en telefon som tål lite extra stryk. Oavsett om du tappar den i poolen eller får den dränkt under ett vattenkrig, klarar OnePlus 13 det – och lite till.
En av de bästa skärmupplevelserna
Skärmen på OnePlus 13 är en fröjd för ögat – bokstavligt talat. Med sina 6,82 tum LTPO OLED, en upplösning på 3168 x 1440 pixlar och en silkeslen uppdateringsfrekvens på 120 Hz levererar den en bildkvalitet i absoluta toppklassen.
Den maximala ljusstyrkan på galna 4 500 nits säkerställer att du utan problem kan se skärmen även i starkt solljus. Färgåtergivningen är knivskarp och exakt, och med stöd för både HDR10+ och Dolby Vision blir allt från Netflix-serier till mobilspel en fest för sinnena.
Skärmen är dessutom skyddad av Corning Gorilla Glass Victus 2, vilket gör den lika hållbar som vacker. Kort sagt – OnePlus 13 erbjuder en av de bästa skärmupplevelserna du kan få på en smartphone idag.
Den snabbaste på marknaden
Som den första av den nya generationens flaggskeppsmodeller är OnePlus 13 baserad på Qualcomms Snapdragon 8 Elite-chipset. Det förväntades därför att den skulle lämna konkurrenterna bakom sig, men det vore en underdrift – den är verkligen snabb. För första gången har jag upplevt en Android-telefon som presterar bättre än Apples senaste toppmodell i Geekbench-testets Multi-Core-resultat. OnePlus 13 ligger hela 13 procent högre än iPhone 16 Pro Max i våra tester.
Jämfört med Samsung Galaxy S24 Ultra är OnePlus 13 hela 24,7 procent snabbare, och Google Pixel 9 Pro XL lämnas långt bakom.
GeekBench 6 | Single-Core Score | Multi-Core Score | GPU OpenCL |
---|
OnePlus 13 | 3.031 | 9.039 | 17.760 |
Apple iPhone 16 Pro Max | 3.326 | 8.073 | – |
Samsung Galaxy S24 Ultra | 2.292 | 7.249 | 15.061 |
Google Pixel 9 Pro XL | 1.960 | 4.717 | 7.761 |
Samma trend syns när telefonerna utsätts för det krävande testet 3DMark Wild Life Extreme Stress Test, som kör telefonerna genom tjugo testcykler. Här är OnePlus 13 49 procent snabbare än Samsung Galaxy S24 Ultra, som – det ska sägas – är baserad på förra årets bästa chipset. När Galaxy S25 släpps på marknaden kommer det med största sannolikhet att se annorlunda ut, då den också kommer att ha Snapdragon 8 Elite-chipset.
3DMark Wild Life Extreme Stress Test | Best Score | Stability |
---|
OnePlus 13 | 6.755 | 67% |
Samsung Galaxy S24 Ultra | 4.532 | 69% |
Google Pixel 9 Pro XL | 2.621 | 88% |
Med det sagt är hastigheten främst något som märks i extrema situationer. Vid vardagsanvändning är skillnaden mellan 13:an och S24 Ultra knappast märkbar. Men om du är typen som vill veta att du har den snabbaste mobilen i fickan kan du som ägare av OnePlus 13 känna dig helt lugn.
Kameran överraskar
Det var länge sedan kameran var OnePlus starkaste kort, men det förändras med 13:an. Huvudkameran på 50 MP levererar bilder med imponerande skärpa, detaljer och färgnoggrannhet som kan mäta sig med de allra bästa. Samarbetet med Hasselblad fortsätter och märks särskilt i färgbalansen, som är varm och naturtrogen.
TV: Porträttfoto med frontkameran – Undertecknad tillsammans med trevliga Silva-Rosa från OnePlus. TH: Pek-och-skjut i svagt ljus.
Ultravidvinkelkameran håller hög standard och möjliggör fantastiska landskapsbilder utan nämnvärd förvrängning i kanterna. Porträttläget har också förbättrats och skapar en djupkänsla som nästan kan lura en att tro att bilderna är tagna med en systemkamera.
Periskop-telefotokameran levererar skarpa bilder vid 3x zoom, men vid högre zoomnivåer kan viss detaljförlust uppstå. I svagt ljus presterar kameran bra tack vare Nightscape-tekniken, som framhäver detaljer utan att introducera överdrivet brus.
Exempel på pek-och-skjut med zoom.
Kameran stödjer avancerade funktioner som 8K videoinspelning vid 30 fps, 4K vid 60 fps och slowmotion upp till 240 fps i 1080p. Dessutom finns funktioner som HDR, panorama och Dolby Vision, vilka förbättrar den övergripande multimediaupplevelsen.
Kameran i OnePlus 13 är – naturligtvis, frestas man att säga – också utrustad med en mängd AI-verktyg som hjälper både under och efter att bilder tas. Jag kommer inte att gå på djupet med dessa funktioner här, men kan nämna att de verkar fungera precis som förväntat.
Sammanfattningsvis erbjuder OnePlus 13:s kamerasystem en mångsidig och högpresterande upplevelse som kommer att tillfredsställa de flesta användare, även om det finns utrymme för förbättringar vid extrema zoomsituationer.
Batteri och laddning
OnePlus 13 är utrustad med ett enormt batteri på 6 000 mAh – det största batteriet som OnePlus någonsin har använt i en smartphone. Batteriet bygger på en ny generation av kisel-kol-teknologi som kombinerar hög energitäthet med låg vikt. Det innebär att telefonen utan problem klarar en hel dags intensiv användning, och vid mer måttlig användning kan batteritiden sträckas till två dagar.
Jag testade telefonen genom mitt vanliga batteritest, där skärmens ljusstyrka är på max och den spelar upp video från Youtube över en wifi-anslutning. Efter två timmars videouppspelning hade den bara förbrukat sju procent av batteriet. Betydligt mindre än exempelvis Pixel 9 Pro XL, som hade förlorat 17 procent vid samma test.
När du väl behöver ladda går det blixtsnabbt. Med 100W kabelansluten laddning kan telefonen gå från 0 till 100 procent på bara 36 minuter. Om lång batteritid och snabb laddning är viktiga faktorer för dig kommer OnePlus 13 definitivt inte att göra dig besviken.
Sammanfattning
OnePlus 13 är en av de mest imponerande Android-telefonerna på marknaden just nu. Den kombinerar snabbhet, kameror och batteritid med ett pris som gör den till ett självklart val för många. Designen kan vara en besvikelse för vissa, men om du kan leva med det får du en telefon som levererar på alla fronter – och dessutom till ett pris som kan ge konkurrenterna huvudvärk.
OnePlus får "MagSafe"
OnePlus har uppenbarligen sneglat på Apples MagSafe när de utvecklade sitt nya magnetiska tillbehörssystem. Men där Apple integrerar magneterna direkt i själva telefonen har OnePlus valt en annan strategi: Magneten sitter i ett särskilt designat skal som man kan köpa till separat. Det innebär att det magnetiska systemet inte är en inbyggd funktion i själva OnePlus 13.
Jag har haft möjlighet att testa ett av de nya magnetiska tillbehören, nämligen AirVooc 50W-laddaren. Den gör det möjligt att ladda telefonen trådlöst och snabbt, men det är viktigt att notera att den inte fungerar som en powerbank. Laddaren måste vara ansluten till en strömkälla för att leverera ström.
OnePlus visade oss också en mer praktisk lösning, nämligen en magnetisk powerbank. Men den har jag tyvärr inte haft möjlighet att prova själv.
Design
Funktioner
Kamera
Prestanda
Batteri och laddning
Pris
OnePlus 13 levererar på alla fronter – och dessutom till ett pris som borde göra konkurrenterna nervösa.
User Rating:
Be the first one !