ELBILAR

Faktorer som påverkar elbilens förbrukning

Kan luftkonditioneringen påverka elbilens förbrukning? Nej, inte mycket. Här är en översikt över de faktorer som ökar förbrukningen mest – och minst.

Du har säkert hört att elbilar har kortare räckvidd om du sätter på luftkonditioneringen en varm sommardag? Det är i teorin sant, men påverkan är så liten att du knappt ser det på batterimätaren. Det finns andra faktorer som spelar en mycket större roll för elbilens förbrukning, såsom väderförhållanden, körstil, hastighet och bilens vikt.

En ny rapport från FIA European Bureau försöker kartlägga hur mycket de olika faktorerna påverkar förbrukningen. Detta är den europeiska delen av en global paraplyorganisation för motorsportförbund och bilistföreningar, där bland annat FDM är medlem. Rapporten är inte baserad på organisationens egna tester, utan sammanställer resultat från andra rapporter, tester och simuleringar – bland annat från organisationen Green NCAP.

Den största boven är, inte överraskande, hastigheten. Om hastigheten ökar från 50 till 110 km/h stiger förbrukningen i genomsnitt med upp till 85 procent. Men även kall temperatur (+55-72 %) och tung belastning (+30-60 %) påverkar förbrukningen avsevärt.

Annons:

 

Nej, temperaturens påverkan har inget att göra med luftkonditioneringen, utan handlar om batteriets kemi. Batterier presterar helt enkelt sämre i kyla.

Rapporten visar också att föraren i grunden inte har någon större påverkan på förbrukningen. Aggressiv körning spelar in, men bara med cirka 7-9 procent. Däremot kan föraren återvinna mycket av det förlorade genom regenerering.

Rapporten konstaterar att den viktigaste faktorn för att förbättra elbilens förbrukning är så kallad regenerering eller återvinning av bromsenergi. Det är här den största vinsten kan göras när det gäller förbrukningen. Denna teknik kan minska förbrukningen avsevärt, upp till hela 18 procent.

elbilens förbrukning
Översikt över de faktorer som påverkar elbilens förbrukning både positivt och negativt (grafik: FIA European Bureau).

En annan faktor som gör bilen mer effektiv är att minska luftmotståndet, men det är inte lika effektivt som återvinning av bromsenergi. Rapporten visar också att elbilar är mer effektiva när det är trafikstockning (och bromsenergin kan återvinnas till batteriet) än när trafiken flyter.

Annons:

 

Hela rapporten, som även tar upp många andra aspekter av elbilar, kan läsas här (PDF, öppnas i en ny flik).

Relaterade artiklar

Back to top button

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer