Wearables

TEST: Apple Watch Series 10

Apple Watch Series 10 är en bra klocka på alla sätt – men det är ingen revolution.

Apples senaste Apple Watch Series 10 förväntades, enligt rykten, få en större uppgradering från förra årets Series 9 – om inte annat för att det är en “jubileumsklocka”. Men i praktiken är det “bara” en helt vanlig uppgradering av Apple Watch. Det gör dock inte så mycket, eftersom Apple Watch fortfarande är en av de bästa smartklockorna på marknaden, och det förändras definitivt inte med Series 10, som har en rad bra förbättringar – men någon revolution är det inte.

Design och skärm

En av de mest uppenbara uppgraderingarna med Series 10 är den förbättrade skärmen. Med en ännu större skärm som nästan går helt ut till kanterna på klockan, får du 30 procent mer utrymme för att använda appar och se notifikationer jämfört med tidigare modeller. Skillnaden är mest tydlig på den större 46mm-modellen som vi har fått för test. Klockan har den största skärmen bland Apples klockor hittills, till och med större än den robusta Apple Watch Ultra 2. Detta extra utrymme gör det lättare att navigera på skärmen och förbättrar läsbarheten avsevärt.

Förutom skärmstorleken har Apple också optimerat tekniken med en OLED-baserad skärm med bättre betraktningsvinkel, som förbättrar ljusstyrkan och färgerna. Detta innebär att skärmen nu är ännu mer lämpad för utomhusbruk och starkt solljus.

Annons:

 

En annan viktig designelement är den minskade tjockleken på själva klockan. Med en tjocklek på 9,7 mm är det den tunnaste modellen hittills. Det ger en mer bekväm upplevelse och minskar risken för att skada skärmen vid daglig användning, helt enkelt eftersom klockan inte sticker ut lika mycket. En ytterligare fördel är att tidigare armband fortfarande är kompatibla med Series 10, vilket gör det enklare för befintliga användare att uppgradera utan att behöva investera i nya tillbehör. Jag har personligen en rätt stor samling armband som jag fortfarande kan använda, vilket förmodligen kommer att gälla för många som uppgraderar.

Det har också skett förändringar i materialvalet. Series 10 introducerar enkonstruktion av titan, som ersätter de tidigare modellerna i rostfritt stål. Titan är både lättare och starkare, vilket gör det mer hållbart – och det borde också bli färre repor över tid. Dessutom har fler färgvarianter lagts till, vilket, tillsammans med de många armbanden, gör det möjligt för användare att välja mellan ett brett utbud av estetiska alternativ.

Hälsa och fitness

Apple har länge satsat på att vara en ledande aktör inom hälsospårning, och Series 10 fortsätter i samma riktning med nya och förbättrade funktioner. Bland de mest anmärkningsvärda tillskotten är möjligheten att upptäcka sömnapné. Med hjälp av avancerade sensorer kan klockan övervaka din andning medan du sover och varna dig för potentiella problem. Detta ersätter inte en medicinsk diagnos, men det kan vara ett viktigt verktyg för användare som vill ha bättre kontroll över sin hälsa. Lyckligtvis visar det sig att jag inte lider av sömnapné, vilket i sig är en skön vetskap. Jag vill också säga att det är betydligt mer bekvämt att sova med Series 10 än med Ultra, som annars är den klocka jag oftast använder.

Utöver sömnapnéfunktionen introducerar Series 10 en funktion som kallas Training Loads, som hjälper användaren att förstå hur träning påverkar kroppen över tid. Detta gör klockan till ett användbart verktyg för både professionella idrottare och motionärer som vill optimera sin träning och undvika överträning. Funktionen ger dig insikt i hur kroppen reagerar på olika former av träning och hjälper dig att anpassa din rutin därefter.

Annons:

 

De mer välbekanta hälsofunktionerna som EKG, syremätning i blodet och hjärtfrekvensövervakning är alltjämt kvar och har finjusterats ytterligare för bättre noggrannhet.

Mjukvara och funktioner

Med lanseringen av watchOS 11 får Apple Watch Series 10 flera förbättringar. En av de mest framträdande är “Smart Stack”, som nu stöder Live Activities direkt från iPhone. Detta innebär att användarna kan få uppdateringar från tredjepartsappar direkt på klockan i realtid, vilket förbättrar användbarheten i vardagen.

Dessutom har Apple introducerat en funktion som låter dig justera dina aktivitetsmål dagligen. För första gången kan du alltså anpassa ditt mål beroende på energinivå och dagsform, vilket gör det enklare att hålla koll på framsteg utan att bli frustrerad över orealistiska mål på dåliga dagar, som de flesta stöter på.

Annons:

 

WatchOS 11 utvecklas, precis som hårdvaran, i ett långsamt tempo år för år, och detta år är ett mellanår med finjusteringar och några få nya funktioner. Trots det fungerar det mycket bra.

Batteritid

Batteritiden är ett av de få områden där Series 10 inte har sett några stora förbättringar jämfört med tidigare modeller. Klockan erbjuder fortfarande upp till 18 timmars användning på en enda laddning, vilket betyder att den vanligtvis måste laddas dagligen vid normal användning – jag har ännu inte haft problem med att komma igenom en dag, men när jag har sovit med klockan har den varit helt död på morgonen, så jag har fått ladda den en halvtimme innan läggdags för att ha tillräckligt med batteri för att spåra sömn.

Det finns dock möjlighet att aktivera ett energisparläge, som kan förlänga batteritiden upp till 36 timmar, vilket kan vara användbart för dem som har långa arbetsdagar eller reser mycket – men detta stänger samtidigt av några av de viktigaste funktionerna, så i praktiken får du räkna med en dag.

Annons:

 

Trots att batteritiden inte är revolutionerande är den fortfarande rimlig, med tanke på hur många avancerade funktioner klockan trots allt har. Det skulle definitivt vara önskvärt med längre batteritid, men de flesta användare kommer förmodligen att finna det tillräckligt för daglig användning.

Prestanda och användarvänlighet

Med det nya S10-chipet är Series 10 snabbare på nästan allt. Det märks tydligt att klockan har snabbare svarstider och kör appar smidigare. Allt från att öppna appar till att navigera mellan menyer känns problemfritt, och det gör den dagliga användningen mer njutbar. Men om jag jämför direkt med Series 9 är skillnaden inte så stor att det är något jag direkt skulle märka – om jag inte ställer de två klockorna sida vid sida.

Klockan har också fått förbättrad Siri-integration, vilket gör det enkelt att ge röstkommandon och få snabba svar, även när du har händerna fulla. I kombination med uppgraderingar som Bluetooth 5.3 och wifi 6, som säkerställer en mer stabil och snabb anslutning, resulterar detta i en extremt smidig upplevelse hela vägen.

Slutsats

Apple Watch Series 10 bygger vidare på allt det bra från tidigare generationer och introducerar en rad förbättringar som gör den till en ännu bättre hjälpreda i vardagen. Den större, nästan kantlösa displayen, de nya hälsofunktionerna som sömnapnédetektion, och de förbättrade träningsfunktionerna ger ännu fler sätt att anpassa upplevelsen. Den slankare profilen och den lätta titanstrukturen gör den till ett bra val för er som uppskattar såväl design som funktionalitet.

Även om batteritiden inte har förbättrats markant och priset ligger i den högre änden, är Apple Watch Series 10 ett fantastiskt val för dig som söker en avancerad och pålitlig smartklocka. Det är fortfarande främst en hälsoklocka, men är också ett utmärkt val för er som bara vill ha en bra smartklocka. Om du äger en Series 8, 9 eller en Ultra av någon generation skulle jag nog hoppa över att uppgradera den här gången. Men har du en äldre klocka finns det absolut tillräckligt med förbättringar för att du ska märka dem.

Apple Watch Series 10

Design
Funktioner
Prestanda
Pris

Fra 5 495 kr.

Även om batteritiden inte har förbättrats markant och priset är i den högre änden, är Apple Watch Series 10 ett fantastiskt val för dem som söker en avancerad och pålitlig smartklocka.

User Rating: Be the first one !

Back to top button

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer