I 2016 släppte Apple en mindre bomb på marknaden för trådlösa hörlurar: De lanserade ett par små vita saker som inte liknade något vi sett tidigare – och vid den tiden var jag långt ifrån nöjd med designen. Det är alltså snart tio år sedan, och sedan dess har jag – precis som de flesta andra – vant mig vid designen på AirPods. De har en stjälk som sticker ut ur örat på miljontals människor, men som alltid blir det man ser varje dag normalt, och flera konkurrenter har faktiskt anammat just den designen och skapat hörlurar som liknar Apples. AirPods har blivit standarden för trådlöst ljud, och nu kommer AirPods 4. Och det är en uppdatering som faktiskt innehåller många nyheter, även om designen ser likadan ut.
Samma design med små förändringar
För första gången någonsin släpps AirPods i två versioner: En med och en utan aktiv brusreducering. Båda versionerna liknar vid första anblick de ”gamla” AirPods 3, som i sin tur liknar version 1 och 2. Men det finns faktiskt en hel del skillnader från tidigare generationer. Till att börja med har laddningsetuiet blivit något mindre, och dioden är dold – den finns där fortfarande, men kan bara ses när den är påslagen.
Det är dock också möjligt att se skillnad på de två generationerna när man tittar direkt på hörlurarna – urtagen är helt enkelt annorlunda.
Själva hörlurarna har ungefär samma form och storlek – men det finns en hel del små skillnader, som syns tydligt på bilden här. I praktiken är det ingen enorm skillnad i passformen, även om det känns som om det ändå har hänt något (det har det också), för även om jag har olika stora hörselgångar (vilket de flesta faktiskt har), och tidigare har valt AirPods Pro eftersom jag då har använt två olika pluppar, måste jag säga att de nya AirPods 4 faktiskt sitter bättre, även i det öra där de tidigare tenderade att falla ur.
Stjälken som sticker ut ur örat ser mindre ut – även om den faktiskt är ungefär lika stor. Men ju mindre den blir desto bättre, sett från min synvinkel – jag kommer aldrig riktigt att bli ett fan av ”tandborsthuvudet”. Men som sagt, jag har vant mig vid det, och det irriterar mig inte så mycket som det gjort tidigare. Det är dock skönt att den blir mindre.
En annan sak som har förändrats är att AirPods nu, precis som resten av Apples sortiment med få undantag, har bytt till USB-C. Om du har en nyare iPhone kan du nu alltså ladda både den, din Mac/PC och en iPad med samma laddare och kabel som du kan ladda AirPods med. Om du har en trådlös laddare kan etuiet också laddas med den – det kan både vara MagSafe och den lilla laddaren som följer med Apple Watch. Det finns alltså gott om möjligheter att ladda nya AirPods med en mängd olika Apple-laddare – dock inte med den ”gamla” Lightning.
Lätt installation och enkel användning
Som vi har blivit vana vid med Apple är installationen av AirPods föredömlig. Öppna locket på etuiet och håll det nära din iPhone eller iPad så hittar den automatiskt dina AirPods och påbörjar installationen. Enklare kan det knappast bli.
Användningen är också väldigt enkel och det finns inte mycket du kan ställa in – igen, väldigt Apple. Du startar och stoppar musiken genom att trycka på pinnen på en av hörlurarna och kan hoppa över en låt genom att trycka två gånger.
Om du går in i inställningarna för nya AirPods finns det faktiskt inte mycket att justera, precis som att de uppdaterar sig själva. I helt klassisk Apple-stil får du helt enkelt inte möjligheterna, för Apple ”vet bäst”. Och för de allra flesta användare är det också helt okej att låta allt styras utan att själv behöva installera firmware och andra tekniska saker – något de flesta ändå glömmer bort. Enkelt och praktiskt har alltid varit Apples mål när det gäller sådana saker, och det fungerar fortfarande helt bra.
Ljudkvaliteten får ett stort lyft
Med tanke på att det är ett ”open ear”-headset, där ljudet utifrån kan läcka in utan större problem, har AirPods i alla tre tidigare generationer faktiskt haft bra ljudkvalitet. Med version 4 får de dock det största lyftet sedan lanseringen. Det är en blandning av en mer förfinad design och helt ny inre teknik som gör skillnaden.
Djupa bastoner har blivit betydligt mer väldefinierade, vilket faktiskt gäller det mesta av ljudbilden, för musiken låter helt enkelt bättre på i stort sett alla vis. Diskanten är skarpare utan att bli förvrängd, och om du direkt byter mellan de två versionerna av AirPods – 3 och 4 – kommer du generellt sett att tycka att det är betydligt mer behagligt att lyssna på version 4.
AirPods 4 har fått den senaste versionen av Apples egna H2-chip. Det är bland annat därför ljudkvaliteten har blivit bättre, men den nya chippet gör mycket mer än så; till exempel kan du nu svara på ett telefonsamtal genom att bara nicka eller skaka på huvudet. Det är praktiskt när du har händerna fulla. Samtidigt har ljudkvaliteten vid samtal blivit betydligt bättre, och mottagare av samtal kommer att höra dig bättre under svåra förhållanden med mycket bakgrundsljud. Faktum är att jag har stått på en flygplats med högtalarsystem och massor av bakgrundsljud – mottagaren kunde knappt höra att jag inte satt ensam hemma i vardagsrummet. Imponerande.
Aktiv brusreducering
Som nämnts finns det två olika versioner av AirPods 4, med och en utan aktiv brusreducering – ANC (Active Noise Cancelling). Det är faktiskt en bedrift att bygga in ANC i en design som AirPods, särskilt när det faktiskt fungerar så imponerande som det gör här. Faktum är att jag måste säga att det nästan kan bli så mycket att det kan kännas lite ”tungt” – alltså att brusreduceringen är så kraftig att det kan kännas instängt. Jag har låtit några andra prova det, och det verkar vara olika från person till person hur stark den känslan är, så du kan ha tur och känna att det känns helt rätt – eller otur om det känns tryckande. Trots detta är det en mycket bra effekt, och även om det inte är i närheten av vad AirPods Pro kan leverera, är det fortfarande en märkbar skillnad i ljudnivån från omgivningen. På ett flygplan har AirPods 4 bra effekt, särskilt när det gäller det dova mullret från flygplanets motorer, men effekten på till exempel prat och ljud från högtalare är mer begränsad. Men om du lyssnar på musik eller tittar på film med hörlurarna får du garanterat en mycket bättre upplevelse.
Förbättrad batteritid
Apple lovar fyra timmars batteritid på en laddning med ANC påslaget – och fem timmar utan. I praktiken är det faktiskt väldigt exakt. Jag fick strax över fem timmar med musik (på 70 procent volym) och 4,5 timme med film på något högre volym med ANC påslaget. Apples bedömning verkar alltså vara konservativ, så du kommer inte bli besviken på batteritiden om du siktar på fyra timmarna.
Ska du uppgradera?
Den eviga frågan när en ny produkt lanseras är om du ska uppgradera. Mitt omedelbara svar är… tja. Om du har ett par gamla AirPods 1 eller 2 kan det vara en bra idé att ge dem vidare till någon annan och hoppa på AirPods 4. Men om du har AirPods 3 är det en svårare fråga, för de är fortfarande ett imponerande par hörlurar. Och oavsett vad så är 1 795 kr fortfarande en utgift för de flesta, även om det är extremt rimligt för den imponerande teknologin du får för pengarna.
Om du känner att du har behov av aktiv brusreducering – till exempel om du använder dina hörlurar varje dag på bussen eller tåget där det är mycket oväsen, så det vara vettigt att gå över till den uppdaterade versionen av AirPods med ANC. Visst kostar de 600 kr mer än utan ANC, alltså 2 395 kronor – men det är absolut värt det om du ofta befinner dig i bullriga miljöer.
Och oavsett vad; när dina gamla AirPods dör (eller, kanske mer realistiskt om du är som jag, tappas bort), och det finns inget annat val, då kommer de nya AirPods att vara en fröjd att uppgradera till.
Design
Funktioner
Ljudkvalitet
Drift
Pris
Från 1 795 kr.
AirPods 4 levererar bättre passform, bättre ljudkvalitet, ny funktionalitet och – på en av modellerna – aktiv brusreducering. Generellt finns det mycket att vinna på att uppgradera.
User Rating:
Be the first one !