Mobiltelefoner och surfplattor

TEST: Samsung Galaxy S24 Ultra

Samsungs nya flaggskepp kanske har AI-funktioner, men det är inte dem du kommer att älska mest – snarare att det bara är en riktigt, riktigt bra telefon.

Samsungs största lansering på flera år – så presenterades den när den koreanska jätten denna vecka släppte sin S24-serie. Det var framförallt de nya AI-funktionerna som fick en hel del uppmärksamhet vid lanseringen, men nu när vi har haft telefonen i våra händer i några dagar är slutsatsen att S24 Ultra kanske ändå inte är SÅ mycket annorlunda jämfört med tidigare generationer – åtminstone inte i vardagen. Ändå kan några av de nya funktionerna vara sådana som du som användare kommer att uppskatta senare.

Design som liknar sig själv

Designen på S24 Ultra påminner mycket om tidigare generationer – och även den numera avskaffade Note-serien. Du måste alltså gilla den fyrkantiga design som blivit standard för Samsungs toppmodeller i S-serien, men för mig är det inget problem alls. Lyckligtvis är de böjda kanterna, som annars nästan var synonymt med toppmodellerna, helt borta, vilket jag personligen älskar – det är helt enkelt mer bekvämt att jobba med. Och så är den nya skärmen på S24 Ultra dessutom utrustad med en väldigt, väldigt tunn ram som, tillsammans med den lilla ”punch-hole”-kameran, får telefonen att se ut som en stor skärm och inte mycket annat.

Kamera i världsklass

Kameran i den nya telefonen är, milt sagt, extremt bra. Jag skulle faktiskt säga att jag inte har testat en kamera som levererar bildkvalitet på samma sätt som S24 Ultra gör. Till att börja med är det en riktigt, riktigt bra ”fickkamera” – alltså kameran du snabbt drar upp för att fånga ett ögonblick i vardagen. Nästan varje bild du tar är väl belyst och skarp – nästan oavsett hur snabbt det går. Detta beror bland annat på de olika AI-algoritmerna i kamerans mjukvara som ser till att även om du gör några misstag när du tar bilden, så blir resultatet ändå bra.

Annons:

 

Där detta kamera verkligen sticker ut är zoom-funktionen. När jag testade iPhone 15 Pro Max var jag ganska imponerad av vad jag kunde göra med 5x zoom, men nu när jag har sett vad Samsung kan göra med S24 Ultras zoom, måste jag bara säga att bilderna med iPhone 15 Pro Max där jag använt all 5x zoom ser… Ja, mycket sämre ut, egentligen. Jag har testat det 5-6 gånger, helt enkelt för att jag var skeptisk till om det verkligen kunde vara SÅ stor skillnad i kvalitet mellan de två kamerornas zoom-funktion, men resultatet är detsamma varje gång: en bild med 5x zoom på S24 är knivskarp – även när man tittar närmare – medan bilden från iPhone 15 Pro Max är, låt oss säga ”oskarp”, utan att överdriva.

Nedan finns två bilder där jag zoomat in med 5x optisk zoom på de två telefonerna. Lägg märke till hur stor skillnaden är i detaljrikedom. Det bör nämnas att ljuset förändrades en hel del på grund av molntäcket, så det är faktiskt ännu mer imponerande att Samsung lyckas få med så mycket fler detaljer trots lite mindre ljus.

En annan styrka i S24 Ultras kamera är dess imponerande porträttfunktion. Bokeh-effekten är verkligen övertygande.

Samsung Galaxy S24 Ultra
Bokeh-effekten ger en härlig djupkänsla i bilden, och även det ”svåra” rufsiga håret framträder faktiskt skarpt.

Video på S24 håller faktiskt nästan samma kvalitet som stillbilderna. Här har Apples iPhone 15 Pro Max annars varit den obestridda vinnaren, men nu börjar S24-serien närma sig pokalen. Videon är skarp och extremt flytande och behaglig att titta på.

Annons:

 

Prestanda som slår … det mesta

Jag har nämnt det tidigare; hastigheten på moderna smartphones är något de allra flesta inte behöver oroa sig för. Även de billigaste smartphones idag är snabba nog för att klara av nästan alla uppgifter, och även rätt tunga 3D-spel flyter på de flesta. Speciellt toppmodeller som S24 Ultra levererar extrem prestanda. När det är sagt, finns det ändå skillnader mellan telefonerna, och här slår S24 Ultra faktiskt den senaste toppmodellen från OnePlus, deras 12.

GEEKBENCH 6SINGLE-COREMULTI-COREOPENCL
OnePlus 129724.70213.626
OnePlus 11 5G1.5564.6388.536
Samsung Galaxy S24 Ultra2.2927.24915.061
Apple iPhone 15 Pro2.9407.32727.160

Den slår inte bara den – den krossar den. Däremot gäller det inte för den senaste iPhone, som fortfarande är den snabbaste. Men när det är sagt presterar S24 Ultra alldeles utmärkt, och återigen; du kommer inte att sakna prestanda på någon toppmodell.

Otrolig skärm 

Jämfört med… ja, alla andra skärmar jag har sett på mobiltelefoner, så är skärmen på den nya S24 Ultra fortfarande helt exceptionell. Den levererar ljusstyrka och bildkvalitet som är helt i toppklass. Det är nästan ingen skillnad på att titta på innehåll i strålande solljus och i ett halvmörkt rum – skärmen hanterar det utan problem. Svärtan är fullständigt kolsvart, och video ser helt fantastiskt ut på S24 Ultras AMOLED-skärm. Upplösningen är 1440p och skärmen är 6,8 tum stor. Det är alltså en enorm skärm, men tack vare den mycket tunna ramen känns inte telefonen klumpig alls.

Annons:

 

Jämfört med allt jag har sett de senaste månaderna på nya telefoner, vinner S24 Ultra utan problem tävlingen om bästa skärmen.

Och en penna om du vill 

S24 Ultra är Samsungs arvtagare till toppmodellerna i både S-serien och Note-serien, som fick ett halvhjärtat avslut för några år sedan. Designen påminner fortfarande om Note-serien, och den ”nördiga” pennan döljer sig också i telefonen. Personligen är jag inte ett fan av konceptet, men som den ansvariga recensent jag är, har jag naturligtvis tagit mig tid att testa den. Om du är typen som vill ta anteckningar eller göra små teckningar för hand, ja då kan du investera i S24 Ultra med gott samvete, för den lilla pennan är exakt och fungerar på alla sätt som den ska.

Men hur är det med AI? 

AI är, enligt min mening, fortfarande mestadels försäljningssnack. Ja, jag förstår behovet av att slå på stora trumman för en ny telefon som på pappret kanske inte verkar så revolutionerande. Men jag måste säga att S24 Ultra ÄR en fantastisk telefon. Skärmen sticker ut från mängden med en kvalitet jag aldrig sett förut, hastigheten är i toppklass och kameran är fenomenal. Och ja, den kan kanske översätta ett samtal i realtid och detsamma gäller för chattar i Messenger. Men de många olika AI-funktionerna är enligt mig högst ”nice-to-have” och inte ”need-to-have”. (Med undantag för ”circle-to-Google”-funktionen, där man genom att rita en cirkel runt något på en bild försöker Googla det – det är faktiskt inte helt hopplöst).

Annons:

 

Det behövs alltså mycket mer VERKLIG funktionalitet för att det ska vara meningsfullt att verkligen lyfta fram AI-funktionerna. Det ska självklart sägas att jag inte har testat översättningsfunktionen på danska – den finns inte än. Men från engelska till spanska fungerar det ganska bra, och jag avvisar inte att många kommer att få nytta av funktionen. Men det är bara inte det viktigaste argumentet för att köpa S24 Ultra. Efter tre dagar med telefonen, där jag faktiskt roade mig med att testa AI-funktionerna – ja, sedan glömde jag dem och använde telefonen precis som vanligt.

Och allt det andra 

Det finns massor av små, men viktiga nyheter inbakade i den nya S24 Ultra. Till exempel finns nu Wifi7 och – kanske en av de viktigaste sakerna på en telefon i denna prisklass – den får nu uppdateringar till Android i hela 7 år! Det är faktiskt väldigt viktigt, eftersom dagens mobiltelefoner lätt kan överleva i 7 år – och ännu längre om man tar hand om dem. Det är inte som i början av förra decenniet när en telefon snabbt blev föråldrad bara ett år efter lansering. Så du kan ha din S24 Ultra i många år – och vara säker på att du får uppdateringar. Perfekt. En annan imponerande sak är batteritiden. Vid normalt användande höll telefonen i två hela dagar, vilket är riktigt bra. Visst, den har också ett gigantiskt batteri, men ändå. Det kan vara här AI verkligen visar sig användbar, eftersom Samsung säger att AI övervakar användningsmönster och optimerar batteriförbrukningen hela tiden.

Den bästa toppmodellen 

S24 bör ses och bedömas för vad den är: en flaggskeppsmobil som verkligen visar vad Samsung kan. Den är snyggt designad och känns ”premium” och levererar allt från prestanda till skärmens kvalitet och ett fantastiskt bra kamera. Den kan utan problem konkurrera utan allt AI-fluff den marknadsförs med. Återigen: AI-funktionerna är inte dumma alls – de är bara inte nödvändiga på något sätt. Men om du letar efter en ny telefon och har råd med den, så är det faktiskt nödvändigt att du tar en titt på den fina S24 Ultra, för det är den absoluta toppmodellen på Android-sidan just nu.

Samsung Galaxy S24 Ultra

Design
Funktioner
Kamera
Prestanda
Batteri och laddning
Pris

Frän 17 990 kr.

Samsungs nya toppmodell sätter ribban högt för hur 2024 års toppmodeller ska prestera. Den har nästan inga svagheter.

User Rating: Be the first one !

Relaterade artiklar

Back to top button

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer