TEKNOLOGI

Nu kan träning tas som piller

Forskare vid Aarhus Universitet har utvecklat en molekyl som kan efterlikna de hälsomässiga fördelarna med regelbunden träning.

Om du är en person som bara tränar för hälsans skull, finns det spännande nyheter från Aarhus Universitet i Danmark. Här har forskare nämligen utvecklat en molekyl som kan imitera de positiva hälsoeffekterna av fasta och regelbunden intensiv träning. Planen är att molekylen ska kunna tas som ett kosttillskott, och de mänskliga försöken är redan igång.

– Vi har utvecklat en molekyl som kan efterlikna kroppens naturliga respons på intensiv träning och fasta. I praktiken sätter molekylen kroppen i ett metabolt tillstånd som motsvarar att springa 10 kilometer i högt tempo på tom mage, förklarar professor Thomas Poulsen från Institutionen för Kemi vid Aarhus Universitet.

Han är en av de ledande forskarna bakom studien, som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Annons:

 

Det är välkänt att regelbunden träning och periodisk fasta har många positiva effekter på kroppen. Hjärtat stärks, och fettmängden i blodet påverkas gynnsamt när vi tränar och hoppar över måltider. Förklaringen ligger i kroppens naturliga reaktion där ökade nivåer av laktat (mjölksyra) och ketoner fungerar som effektivt bränsle för cellerna, vilket i sin tur gynnar kroppens organ.

– När nivåerna av laktat och ketoner ökar i blodet, ökar produktionen av ett aptitnedsättande hormon och nivån av fria fettsyror i blodet minskar. Detta har flera hälsofördelar, som att det minskar risken för att utveckla metaboliskt syndrom, förklarar Thomas Poulsen.

Mänskliga försök pågår

Enligt professorn är det inte möjligt att uppnå samma effekt genom kost enbart, eftersom laktat och ketoner inte kan intas i tillräckliga mängder utan oönskade biprodukter som syra och salt. Det är här den nya molekylen, kallad LaKe, kommer in i bilden.

Molekylen har hittills testats på råttor, och de första kliniska försöken på människor pågår nu vid Aarhus Universitetssjukhus. Enligt Thomas Poulsen förväntas dessa försök bana väg för att molekylen kan bli ett avancerat kosttillskott.

Annons:

 

Molekylen har också potential att hjälpa mot koncentrationssvårigheter och kan möjligtvis användas vid behandling av allvarliga sjukdomar som Parkinsons och demens, uppger forskarna.

Utvecklingen av LaKe är resultatet av ett flera år långt forskningssamarbete mellan Thomas Poulsen, Mogens Johannsen, professor vid Institutionen för Rättsmedicin, och Niels Møller, professor och överläkare vid Institutionen för Klinisk Medicin och Steno Diabetes Center Aarhus.

De tre har också grundat spinout-företaget Mmimetika Biosciences, som ska producera LaKe-kosttillskottet. Det förväntas komma ut på marknaden 2026 eller 2027.

Annons:

 

Relaterade artiklar

Back to top button

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer