Det smarta hemmet

TEST: Google TV Streamer

Med smart home-funktionalitet ombord och ett välfungerande användargränssnitt är Google TV Streamer ett riktigt kap. Men fjärrkontrollen gör en besviken.

Låt oss prata om elefanten i rummet först. Ja, Google TV Streamer påminner mycket om Apple TV. Inte bara som en samlingspunkt för underhållning på skärmen, utan även som en hubb för hemmets smarta enheter. Den kan nämligen fungera som en hubb för smarta enheter som stödjer Thread och Matter-standarden. Det gör att Googles nya enhet är dyrare än tidigare modeller, men den är fortfarande betydligt billigare än Apples motsvarighet.

Samtidigt är det en mycket gedigen uppdatering som verkligen ger valuta för pengarna. Men Google har tyvärr inte förändrat den största svagheten. Fjärrkontrollen. Under den senaste veckan har jag bytt ut min Apple TV-box mot Google TV Streamer. Här är mina tankar.

Med den nya TV Streamern har Google brutit en lång tradition. Tidigare var deras Chromecast-enheter avsedda att gömmas bakom tv:n. Den här gången är den designad för att stå framme framför tv:n. Vissa kommer säkert föredra den dolda lösningen, som exempelvis Chromecast med Google TV, men rätt ska vara rätt, designen på den nya boxen är faktiskt nedtonad. Helt motsatt Apple TV som står som en svart monolit och drar till sig uppmärksamhet.

Annons:

 

Framsidan är låg medan baksidan är högre för att ge plats åt de få kontakter som finns, nämligen ström, nätverk och HDMI. Ställer man boxen på en vit yta försvinner den nästan. Förutsatt att man kommer ihåg att välja en vit HDMI-kabel!

Den svaga punkten

Fjärrkontrollen har samma grundläggande design, men är något större, vilket gör att den ligger bättre i handen. Tyvärr är det fortfarande inte en fjärrkontroll man är stolt över att ha liggande framme. Både material och byggkvalitet får den att se billig ut. Den knakar när man klämmer på den och känns på inget sätt som en premiumprodukt.

På den positiva sidan har volymknappen flyttats upp till toppen. Tidigare var den placerad på sidan och var svår att använda på grund av fjärrkontrollens lilla storlek. Det finns också en genvägsknapp som man själv kan programmera.

Det finns dock fortfarande något irriterande med kontrollen. Om du vill pausa en film eller tv-serie måste du trycka två gånger på “touch-padens” mitt. Första gången för att aktivera menyn i appen och andra gången för att pausa uppspelningen. Det är bara dumt. Ett problem Apple har löst genom att inkludera en play/pause-knapp på fjärrkontrollen.

Annons:

 

Personligen hade jag inte haft något emot om Google tog bort de två genvägsknapparna för Netflix och Youtube, särskilt nu när det finns en programmerbar favoritknapp. Som för övrigt är perfekt för att använda med Google Home om man har smarta enheter i hemmet. Det är synd att Google inte fokuserar mer på fjärrkontrollens kvalitet och funktionalitet, eftersom det är den man alltid använder för att styra tv:n. Här kan de lära sig något av Apple.

Fungerar som en Smart Home-hubb

Förutom att det går att installera en mängd appar på enheten, finns det även ett par nya inbyggda funktioner. Den största nyheten är att TV Streamern nu kan fungera som en Smart Home-hubb. Den stöder både Matter och Thread. Installationen av nya smarta enheter borde vara enkel – förutsatt att de är kompatibla.

Jag har tyvärr inte tillgång till Matter/Thread-kompatibla enheter, så jag får lita på Googles ord att det fungerar. Men det är ett område de brukar ha koll på.

Annons:

 

Däremot fungerar nya Home Panel fint tillsammans med mina Philips Hue-lampor, som är inställda via Google Home. Ett långt tryck på fjärrkontrollens hemknapp öppnar en meny där jag kan styra alla mina enheter direkt på tv-skärmen.

Du får också meddelanden om någon står vid den smarta videodörrklockan, som exempelvis Google Nest Doorbell. Eller så kan du styra persienner, temperatur eller övervakningskameror om du har dem. Det är i grunden bara en implementering av Google Home, men det fungerar.

Nu med artificiell intelligens-ish

Dessutom har Google – naturligtvis – också lagt till artificiell intelligens i mixen, bland annat genom Gemini. Men det känns ärligt talat överflödigt. Det används främst för att visa Rotten Tomatoes-recensioner av serier du tittar på, samt en så kallad Ambient Screensaver som kan skapas via en textprompt. Exempelvis: ”Solnedgång över en bergsjö som reflekterar himlens färger.”

Annons:

 

Det går naturligtvis också att prata med fjärrkontrollen. Eller snarare: med Google Assistant via mikrofonen på fjärrkontrollen. Du kan söka efter exempelvis ”svenska tv-serier”, och så söker den på alla tjänster du har installerade. Trevligt. Men assistenten skulle verkligen kunna dra nytta av artificiell intelligens. Det finns ingen kontext när du söker efter exempelvis video, och varje gång något går fel skickas du till Youtube. Lyckligtvis kan detta åtgärdas.

iNPUT anser …

Google TV Streamer är på nästan alla sätt en betydande förbättring av Chromecast med Google TV. Men det finns ingen anledning att springa ut och byta ut din nuvarande enhet, om du inte är intresserad av att få tillgång till Google Home-funktionerna. Det är helt klart integrationen av det smarta hemmet som är den största nyheten i den nya boxen.

Om du står och väger mellan Google TV Streamer och Apple TV, är det numera nästan bara det ekosystem du redan använder – Android eller iOS – som borde vara avgörande. De två boxarna och deras förmågor är väldigt lika varandra.

Användargränssnittet är grafiskt tilltalande och enkelt att navigera i. Det går snabbt genom menyer och appar och känns överlag mycket pålitligt.

En stor fördel med Google TV Streamer är priset. Med ett rekommenderat pris på bara 1 399 SEK och så mycket inbyggd funktionalitet, är det enligt mig ett riktigt kap. Jag skulle dock gärna se att Google med nästa uppdatering fokuserar på design och kvalitetskänsla – även om det skulle få priset att stiga med en hundralapp. 

De lyckades ta Pixel 9 Pro-telefonerna till en helt ny kvalitetsnivå. De kan med all säkerhet även göra det med Google TV Streamer – framförallt fjärrkontrollen.

Google TV Streamer

Design
Funktioner
Prestanda
Pris

1 399 kr.

Med smart home-funktionalitet ombord och ett välfungerande gränssnitt är Google TV Streamer ett riktigt bra köp. Men fjärrkontrollen är en besvikelse.

User Rating: Be the first one !

Back to top button

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer