ELBILAR

Elbilar överlever fossilbilar, säger chefen på Renault

Renault deltar nu i debatten om batteriernas livslängd. Luca de Meo hävdar att elbilar, som repareras med återanvända bildelar, kommer att leva längre än fossilbilar.

Renault-chefen Luca de Meo gör nu ett inlägg i debatten om elbilsbatteriernas förväntade livslängd. Han menar att elbilar kommer att ha längre livslängd än motsvarande bensin- eller dieselbilar. Orsaken är att det finns färre rörliga delar i en elbil, skriver engelska Auto Express.

– Elbilar kommer att hålla längre än fossilbilar eftersom det finns färre rörliga delar. Till skillnad från vad folk trodde, håller batterierna längre än väntat, säger Luca de Meo.

Uttalandet kommer dock inte helt från ingenstans. Renault har nyligen ingått ett partnerskap med återvinningsföretaget Suez.

Annons:

 

Målet med det nya samarbetet är att förbättra företagets ”cirkulära ekonomi” och använda fler återvunna material i produktionen av nya bilar samt öka användningen av återanvända delar som ersättningar i befintliga bilar. Det syftar också till att stärka insamlingen och hanteringen av fordon i slutet av deras livscykel för att återvinna och återanvända fler komponenter.

Förutom att vara mer miljövänlig kommer återanvändning, renovering, reparation och återtillverkning av reservdelar enligt Renault att leda till lägre kostnader för ägare av äldre bilar, vilket bidrar till att förlänga fordonens användbara livslängd genom att göra dem billigare att reparera.

Just batteriernas livslängd är en av de faktorer som oroar flera elbilsskeptiker. Eftersom tekniken är så ny finns det naturligtvis inga empiriska data om livslängden. Men de löpande undersökningar som görs pekar alla på att hållbarheten hos batterierna är avsevärt bättre än väntat.

En nyligen genomförd analys visar att batterierna i genomsnitt bara förlorar 1,8 procent kapacitet per år. Det betyder att batteriet fortfarande har över 80 procent kapacitet efter 12 år.

Annons:

 

Relaterade artiklar

Back to top button

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer