TEKNOLOGI

Google tvingas att öppna Android för andra app-butiker

Google har lidit ett svidande nederlag mot Epic Games, vilket innebär att Android och Google Play måste öppnas för app-butiker från andra utvecklare.

En distriktsdomstol i San Francisco dömde Google igår kväll att öppna upp Android för app-butiker från tredje part. Domen är resultatet av den snart fyra år långa rättstvisten mellan Google och Epic Games, som bland annat ligger bakom Fortnite.

Vad som är värre är att domen också fastslår att Google måste tillåta distribution av konkurrerande app-butiker via Google Play, och att dessa ska ha full tillgång till alla appar som redan finns i Google Play. Det rapporterar The Verge.

Google får heller inte lansera appar exklusivt för Google Play, och det är inte heller tillåtet att förinstallera Google Play på ny Android-hårdvara. Dessutom kan Google inte längre kräva att apputvecklare använder Google Plays betalningssystem, utan apputvecklare ska kunna välja andra betalningssystem för sina appar och köp i appen.

Annons:

 

Med andra ord är detta en mycket strängare dom än den EU-dom som tidigare öppnade upp Apples App Store och resulterade i en EU-specifik app-butik. Med gårdagens dom undergrävs Googles affärsmodell för Google Play.

Den är så pass sträng att det är tveksamt om den ens kommer att genomföras. Google har naturligtvis redan överklagat domen. Om de får tillstånd kan implementeringen skjutas upp, men om inte så ska den gälla redan från den 1:a november, till att börja med under tre år.

Hos Epic möts domen naturligtvis med stor glädje.

Relaterade artiklar

Back to top button

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer