ELBILAR

Škoda förväntar sig ett priskrig på elbilar

Škoda-chefen förväntar sig ett priskrig på elbilar när tillverkarna ska försöka uppfylla EU strängare utsläppskrav vid årsskiftet.

Förra veckan var det världspremiär för Škoda Elroq, som är tjeckernas hittills billigaste elbil med ett startpris på 249 995 kronor. Det är ett pris som enligt Škodas vd Klaus Zellmer kan konkurrera med priset på en jämförbar bil med förbränningsmotor.

Men det kommer att bli ännu billigare, förväntar han sig. Redan i början av nästa år kommer Škoda Epiq att presenteras med ett startpris på 25 000 euro. Den är en systermodell till Volkswagen ID.2. Men priserna förväntas också generellt att sjunka, menar chefen.

I en intervju med den tyska tidningen Handelsblatt förklarar han att de strängare utsläppskraven från EU, som träder i kraft vid årsskiftet, sannolikt kommer att pressa ner priserna på elbilar. Han uppskattar att elbilsförsäljningen nästa år måste uppnå en andel på minst 25 procent i EU för att biltillverkarna ska kunna nå målen. Detta kommer dessutom i en tid där biltillverkarna redan befinner sig i ett priskrig med varandra.

Annons:

 

– Vi kommer att uppleva ett priskrig utan motstycke inom elbilssegmentet, eftersom alla naturligtvis måste försöka nå utsläppsmålen. Det är ett enormt tryck som reglerna medför, säger Škoda-chefen i en intervju med tidningen.

priskrig på elbilar
Visualisering av Škoda Epiq, en elbil för 25 000 euro (foto: Škoda).

Zellmer är dock inte orolig för Škodas del. Han anser att Škoda har en stark position i jämförelse med andra bilmärken, eftersom produktionskostnaderna är lägre i Tjeckien än i andra europeiska länder. Han förklarar också att det är en stor fördel att vara en del av VW-koncernen, vilket ger stordriftsfördelar.

Förutom Škoda Epiq och Volkswagen ID.2 kommer även Seat Urban Rebel att baseras på samma plattform, som är en minifierad version av MEB-plattformen. Alla tre kommer att presenteras nästa år.

Annons:

 

Relaterade artiklar

Back to top button

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer