Mobiltelefoner och surfplattor

TEST: Google Pixel 9 Pro Fold

Google Pixel 9 Pro Fold är den hittills bästa vikbara telefonen – men små skönhetsfel drar ner helhetsintrycket något.

Jag har alltid gillat idén om en vikbar telefon, men samtidigt varit skeptisk till tekniken av flera skäl; främst för att jag tycker att den verkar något… osäker. Med tidigare vikbara modeller har jag upplevt att kvaliteten på själva vikmekanismen varit problematisk, trots att tillverkarna försökt övertyga om att allt är i sin ordning och att mekanismen ska klara flera miljoner ”vikningar”. Jag har också tyckt att vecket mitt på den stora skärmen varit alldeles för tydligt. Frågan är nu om den nya Google Pixel 9 Pro Fold kan vara den telefonen som övertygar mig (och potentiella köpare) om att det är dags att byta till en vikbar telefon.

Design och byggkvalitet

Först och främst har Google adresserat ett av mina andra klagomål på vikbara telefoner; Pixel 9 Pro Fold är tunnare än de andra jag har provat, vilket gör att den faktiskt får plats i en ficka. 10,5 mm är tjockleken när telefonen är hopvikt – vilket är riktigt bra, och med en vikt på endast 257 g är det inte en stor och tung telefon att bära med sig. Det är mycket välgjort.

När telefonen är hopvikt fungerar den yttre 6,2-tumsskärmen som en vanlig Android-smartphone, medan den inre, vikbara 8-tumsskärmen öppnas och avslöjar en mini-surfplattestorlek som har blivit något större än i föregående generation. Material som metallramen och den smidiga gångjärnsmekanismen gör att enheten inte bara känns hållbar, utan också ser premium ut – den liknar andra toppmodeller från konkurrerande tillverkare.

Annons:

 

Vecket i mitten av skärmen är naturligtvis synligt – särskilt när inget visas på skärmen. Men när det finns innehåll på den, försvinner vecket till en grad jag faktiskt inte har sett tidigare. Med andra ord har ett av mina invändningar mot vikbara telefoner minskats – åtminstone i en sådan utsträckning att jag inte blir irriterad av det i vardagligt bruk.

Skärmar och visuell upplevelse

Skärmarna på Pixel 9 Pro Fold är generellt sett utmärkta. Den yttre skärmen är en AMOLED-skärm med en uppdateringsfrekvens på 120Hz, vilket gör navigering och visuell upplevelse smidig. Den stora inre skärmen har också en uppdateringsfrekvens på 120Hz. Den inre skärmen utnyttjar nästan hela ytan, och ljusstyrkan är tillräckligt hög för att göra den användbar utomhus i starkt ljus. Skärmens färger är levande och både text och bilder är skarpa.

Upplösningen på den inre skärmen är 2076 x 2152, men de dagar då man kunde se enskilda pixlar är långt borta, så i praktiken spelar det inte så stor roll så länge allt ser subjektivt bra ut – och det gör det verkligen.

Prestanda och hårdvara

Med Googles egen Tensor G4-chipset har Fold tillräckligt med kraft för de flesta uppgifter. Och även om Tensor G4 har fått viss kritik för att vara byggd på ”bara” 4nm-teknik och därmed ligga något efter konkurrenter som kör på 3nm, så märks detta inte i praktiken i vardagligt bruk. Allt flyter på helt smidigt, även med krävande 3D-spel. Det ryktas dock att Google själva kommer att ta över helt med nästa generation av chip, vilket skulle innebära ett stort språng framåt. I och med att framtiden innebär mer krävande AI-funktioner kan det vara så att Tensor 3-chipet blir otillräckligt om några år – och det ÄR ju en mycket dyr telefon, så man skulle föredra att den håller i åtminstone 3-4 år. Men sett till dagens behov är prestandan mer än tillräcklig för allt du kan tänka dig göra med Pixel 9 Pro Fold.

Annons:

 

Med hela 16 GB RAM säkerställs att appar körs smidigt, och även vid krävande uppgifter som multitasking eller spel finns det inga märkbara fördröjningar. Appar startar snabbt, och telefonen är en glädje att använda i vardagen, oavsett om det gäller krävande uppgifter eller lätt multitasking. Om du vill vänta och hoppas på bättre prestanda nästa år är upp till dig – men jag skulle inte vänta om jag behövde en ny telefon nu.

Kamera och bildkvalitet

Google är känt för sina starka kamerafunktioner, och Pixel 9 Pro Fold är utrustad med en utmärkt kamera. Med en 50 MP huvudsensor och två sekundära kameror (48 MP telefoto och 48 MP ultravidvinkel) levererar telefonen fina bilder under de flesta ljusförhållanden. I svagt ljus klarar sig kameran medelmåttigt, vilket mest beror på Googles programvaruoptimeringar och användning av AI för att förbättra resultatet. Det är tydligt att hårdvaran här är en generation gammal, vilket också märks i jämförelse med Pixel 9 Pro XL.

I normala ljusförhållanden presterar den lika bra som de flesta andra toppmodeller på marknaden – det vill säga att den tar väldigt bra bilder. Dess makrofunktion är också bra, även om den saknar det sista för att vara i nivå med exempelvis iPhone 16 Pro, särskilt eftersom den är något långsam med att fokusera. Men det är smådetaljer.

Annons:

 

Sammantaget är det en utmärkt kamera på Fold – och jag tror inte att den vanliga användaren kommer att märka någon större skillnad. Däremot tror jag att de som köper Fold tillhör en lite mer krävande användargrupp, och även de små skillnaderna mellan Pixel 9 Pro XL och Folds kamera kommer sannolikt att spela roll, särskilt för innehållsskapare – även om skillnaden i kvalitet verkligen är mycket liten.

Mjukvara och funktioner

Pixel 9 Pro Fold levereras med Android 14 och erbjuder en ren, enkel användarupplevelse. Jag har alltid varit ett fan av den helt rena Google-mjukvaran utan diverse ändringar (med Samsungs One UI som ett möjligt undantag). Den stora skärmen gör multitasking enkelt, och det är möjligt att använda flera appar sida vid sida utan någon fördröjning. Funktioner som Google Assistant (och Gemeni) fungerar snabbt och precist, och Tensor G4-chippet gör hela användarupplevelsen smidig.

Där det kan finnas vissa problem med mjukvaran är inte så mycket hos Google utan hos några av tredjepartsutvecklarna. Det kan till exempel finnas dialogrutor där texten på ett märkligt sätt överlappar varandra. Och i flera appar kan det vara lite besvärligt att läsa en artikel eftersom man inte har tagit hänsyn till den breda skärmen. Normalt sett skulle man ha gjort kolumner, men i de flesta fall är det bara en enda kolumn som blir väldigt bred, vilket försämrar läsbarheten. Det är ingen katastrof, men bara ett exempel. Det finns också allvarligare problem eftersom formatet helt enkelt inte är tillräckligt utbrett för att utvecklarna ska bry sig om att stödja det. Vi kan bara hoppas att det blir bättre, och det har faktiskt blivit bättre jämfört med när de första vikbara telefonerna dök upp för några år sedan. Men som ny köpare bör du vara medveten om att detta är en sak.

Annons:

 

Batteritid och laddning

Med ett batteri på 5.060 mAh erbjuder Pixel Fold 9 Pro en bra batteritid, även vid intensiv användning. Telefonen klarar sig en hel dag utan problem, och snabbladdningsfunktionen är praktisk och gör att den kan nå ungefär 70 procent på en halvtimme, vilket räcker för att klara resten av dagen.

Även om batteritiden skulle kunna förbättras ytterligare, särskilt om skärmen används mycket i utfällt läge, är det inget stort problem vid daglig användning. Strömsparfunktionerna hjälper också till att förlänga batteritiden de dagar telefonen används mer intensivt.

Slutsats

Google Pixel 9 Pro Fold är absolut en av mina favorittelefoner i år. Den levererar på nästan alla punkter men har också sina svagheter – särskilt batteritiden och det marginellt sämre kameran än vad du får i de andra Pixel Pro-telefonerna drar ner betyget. Däremot drar det upp att vikfunktionen fungerar, att telefonen känns solid och att designen är så bra som dagens teknik tillåter.

Men priset … Oj. Runt 21.000 kronor för den ”lilla” versionen är helt klart i överkant. Samsungs Galaxy Fold6 kostar minst 1/4 mindre nu, så det skulle ha varit bra om Google hade börjat med ett lite lägre pris. Med det sagt kommer det nog att bli som det brukar, och du kommer att kunna köpa 9 Pro Fold betydligt billigare om ganska kort tid. Och om priset sjunker med cirka 1/4, då tycker jag att du får en riktigt bra telefon – om du behöver just den specifika telefon/surfplatta-hybriden som Fold är. Om du inte behöver ha allt i fickan hela tiden skulle jag verkligen överväga att ”bara” köpa den vanliga Pixel 9 Pro XL och en Pixel Tablet. Äventyret med vikbara telefoner har bara börjat, och jag ser redan fram emot Pixel Pro X Fold!

Google Pixel 9 Pro Fold

Design
Funktioner
Kamera
Prestanda
Batteri och laddning
Pris

20.990

Google Pixel 9 Pro Fold är den hittills bästa vikbara telefonen – men små skönhetsfel drar ner helhetsintrycket något.

User Rating: Be the first one !

Relaterade artiklar

Back to top button

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer