ELBILAR

Ladda 300 kilometer på fem minuter

Ett nytt och mer effektivt litiumjonbatteri, med ultrasnabb laddning, har visats upp på Paris Motor Show.

Vi väntar fortfarande otåligt på att se det första solid state-batteriet i en produktionsbil. Men det hindrar inte batteritillverkare från att förbättra den nuvarande litiumjonteknologin. På Paris Motor Show visas teknologier som vi kan hoppas se i framtida modeller, däribland batterier från det taiwanesiska företaget Prologium, som samarbetar med bland andra Mercedes.

Prologium har presenterat sitt så kallade Lithium Ceramic Battery, LCB, som i grunden är ett litiumjonbatteri med en kiselanod, som markant ökar energitätheten. Tillverkaren hävdar att cellerna kan nå en energitäthet på 355 Wh/kg. Till jämförelse kan de bästa litiumjoncellerna, baserade på NCM-kemi, nå en energitäthet på cirka 275 Wh/kg.

Med en högre energitäthet kan man producera batterier som ger längre räckvidd än dagens batterier. Eller så kan man producera batterier med samma räckvidd men med lägre vikt. Och det är den sistnämnda lösningen som Prologium främst satsar på.

Annons:

 

Med sina nya LCB-batterier kan kapaciteten reduceras med 33 procent och vikten med 300 kilo utan att räckvidden påverkas. Prologium berättar att ett av deras batterier med en kapacitet på 55 kWh kan ersätta ett traditionellt litiumjonbatteri med en kapacitet på 83 kWh.

Men den stora fördelen är att kiselanodbatteriet tål snabbladdning. Det har testats av oberoende tyska TÜV Rheinland och visar mycket lovande resultat. På bara åtta och en halv minut kan batteriet laddas från 5 till 80 procent. Det motsvarar att man kan ladda det som ger 300 kilometers räckvidd på bara fem minuter.

Prologium är inte den enda batteritillverkaren som försöker ersätta grafiten i anoden med kisel för att öka batteriernas energitäthet. Utmaningen med kisel är dock att det sväller vid upprepad laddning, spricker och drastiskt minskar batteriets livslängd.

Hur Prologium har löst det problemet nämns tyvärr inte.

Annons:

 

Relaterade artiklar

Back to top button

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer