Trots att ett ökande antal undersökningar visar att elbilsbatterier ofta överlever resten av bilen, är det fortfarande en oro hos många konsumenter. Men nu finns det goda nyheter. Med hjälp av artificiell intelligens har forskare vid Stanford University i Kalifornien upptäckt en metod som kan förlänga litiumjonbatteriernas allmänna livslängd med i genomsnitt 50 procent.
”Det coola är att vi inte ändrade något i batteriets kemi,” säger William Chueh från Stanford University till tidskriften New Scientist. ”Vi ändrade bara sista steget i tillverkningen för att forma batteriet aningen annorlunda.”
Med hjälp av artificiell intelligens har forskarna vid Stanford funnit att den första laddningscykeln har en betydande inverkan på batteriets livslängd. Det är en typ av formatering av battericellerna, som idag sker genom varsam laddning med låg spänning under upp till 10 timmar.
Men genom att istället höja spänningen under en period om 20 minuter förbättras batteriet avsevärt, hävdar forskarna. På så sätt aktiveras nämligen fler av batteriets litiumjoner, och de joner som inte aktiveras bidrar till att skapa ett skyddande lager som minskar slitaget över tid. Det hjälper alltså till att förlänga batteriets totala livslängd.
Snabbare laddning är en bieffekt
Genom att tillföra hög spänning under formateringen av batteriet uppnås även en annan positiv effekt, enligt forskarna. Det förbättrar nämligen också effektiviteten vid både laddning och urladdning av batteriet, så att batteriet teoretiskt sett kan laddas snabbare utan att ta skada. Detta beror på att den högre spänningen och aktiveringen av fler litiumjoner skapar mer utrymme i den positiva elektroden.
Det bästa är att upptäckten inte kräver några förändringar i batteritillverkarnas produktionslinjer. Teoretiskt sett kan tillverkarna redan nu använda sig av upptäckten.
En ny analys av data från mer än 10 000 elbilar visade att elbilsbatterier i genomsnitt bryts ned med endast 1,8 procent per år. Det betyder att batteriet fortfarande kommer att fungera med 80 procents effektivitet efter 12 år.