Efter att vi hade nämnt Aarke Coffee System i en nyhet blev vi kontaktade av företaget och erbjöd att låna ett set för en recension. Det kunde vi naturligtvis inte tacka nej till. Därför har undertecknad de senaste veckorna bryggt dagens kaffe med Aarkes maskiner – och här är mina intryck.
Setet består av två delar, som även kan köpas separat: Aarke Coffee Maker (kaffebryggare) och Aarke Coffee Grinder (kaffekvarn). De är designade för att fungera tillsammans som ett semiautomatiskt kaffesystem, eftersom de kan kommunicera med varandra. Det återkommer jag till, men först några ord om designen.
Precis som kolsyremaskinen Aarke Carbonator, som var svenskarnas första produkt, är Aarke Coffee System tillverkat i en minimalistisk, industriell design med en finish som liknar stål. Jag är verkligen förtjust i det visuella uttrycket, som förstärks av det lika industriella Aarke-logotypen. Riktigt stilrent.
Men allt är inte stål. Flera komponenter är gjorda av plast som bara ser ut som stål. Det är lite synd. Personligen tycker jag att en del av premiumkänslan försvinner när man exempelvis knackar med nageln på sidan av vattenbehållaren och hör ett distinkt plastljud. Speciellt eftersom det visuellt ser så robust ut. Så det är sagt.
Flexibel kaffekvarn
Kvarnen, Aarke Coffee Grinder, är som standard inställd för att använda Aarkes egna bönor, som kräver 7,5 gram bönor per kopp (125 ml). Men vad händer om man väljer bönor från en annan leverantör? Det är lyckligtvis också tänkt på. Utöver att man kan justera malningsgraden, kan man även reglera styrkan.
De ekologiska kaffebönorna från exempelvis Rema 1000 eller Netto kräver endast 7 gram bönor per 150 ml. Därför måste styrkan justeras ner om man vill följa rekommendationerna. Om man sänker styrkan till minimum levererar Coffee Grinder cirka 5 gram bönor per kopp. Höjer man den till maximum mals cirka 10 gram bönor per kopp. Kort sagt: kvarnen kan enkelt ställas in för dina favoritbönor och smakpreferenser.
Det är naturligtvis också möjligt att justera malningsgraden. Detta görs genom att vrida den övre delen av kvarnen. Det finns tydliga indikatorer på det glastäcke som skyddar bönorna, vilket hjälper till att välja rätt nivå. Sammanfattningsvis framstår Aarke Coffee Grinder som en genomtänkt produkt som inte nödvändigtvis kräver sällskap av Aarke Coffee Maker – den fungerar lika bra med andra kaffemaskiner eller espressomaskiner.
Semiautomatisk kaffebryggning
Men det är naturligtvis i kombination med Aarkes egen kaffebryggare som magin händer. De två enheterna ”pratar” med varandra via en liten kabel. Idén är följande: Man börjar med att fylla vatten i kaffebryggaren. Kvarnen registrerar hur mycket vatten som fyllts och maler automatiskt rätt mängd bönor, som sedan kan hällas i kaffebryggarens filter.
Tryck på den runda knappen och voilà – mindre än sex minuter senare är den perfekta kaffekannan klar. Det är verkligen bekvämt att slippa fundera på om man brygger fyra eller tolv koppar; mängden bönor anpassas automatiskt. Mycket smart. Och kaffemaskinen levererar en riktigt god kopp kaffe.
Mitt enda aber med detta är att kommunikationen mellan kvarnen och kaffebryggaren inte är trådlös. Det kräver att man ansluter en medföljande kabel till varje enhet. Kabeln är relativt kort, vilket begränsar avståndet mellan enheterna. Förhoppningsvis kommer Aarke i framtiden att uppgradera systemet till version 2.0 med trådlös kommunikation.
Kaffebryggaren i sig
Det är enkelt att använda Aarke Coffee Maker. När man fyller vatten i tanken tänds ett litet ljus, så att man även i mörker kan se markeringarna som visar antalet koppar. En trevlig detalj som gör det lättare att svälja maskinens pris.
Maskinen är dessutom designad så att kaffekannan och filterhållaren är oberoende av varandra. På billigare maskiner brukar filterhållaren placeras direkt ovanpå kannan, men inte här. På Aarke-maskinen kan kannan tas från värmeplattan utan att man behöver ta bort filtret. Ännu en väl genomtänkt detalj.
Det finns bara en knapp på Coffee Maker, och den lyser rött när maskinen brygger. Maskinen stängs av automatiskt när bryggningen är klar (plus efter en viss tidsintervall), men den kan naturligtvis även stängas av manuellt.
Bryggningen går snabbt. Aarke lovar att maskinen kan brygga en hel kanna med 10 koppar – alltså 1,25 liter kaffe – på bara sex minuter, och det stämmer.
Dessutom marknadsför Aarke att glaskannan kan bytas ut mot deras egen termoskanna, Thermal Jug. Den är tillbehör och gör det möjligt att brygga direkt i en behållare som håller kaffet varmt. Den ska också automatiskt stänga av värmeplattan, eftersom den blir överflödig. Tyvärr har jag inte haft möjlighet att testa detta.
iNPUT tycker …
7 800 kronor för ett set med kaffekvarn och kaffebryggare är mycket pengar. Det går att hitta billigare alternativ. Men inte med den unika design som Aarke levererar. Och, så vitt jag vet, inte heller som ett semiautomatiskt system som detta, som inte bara gör bryggningen enklare utan också levererar fantastiskt gott kaffe. Varje gång.
Kvarnen är dessutom så välgjord att den kan användas med alla typer av kaffe, från kallbryggt kaffe till espresso. Den är alltså värd att överväga om du ändå behöver en bra kvarn till din espressomaskin eller din presskanna.
Om du uppskattar kaffe och vill unna dig något extra, då är Aarke Coffee System ett bra val – om du gillar designen. Jag är personligen förtjust i den, men jag har haft gäster som inte var lika imponerade. Av designen, alltså – för kaffet fick jag alltid beröm.
Design
Funktioner
Prestanda
Pris
7 800 kr.
Aarke har skapat ett semiautomatiskt kaffesystem med massor av flexibilitet, en snygg design och förmågan att brygga en riktigt förbaskat god kopp kaffe!
User Rating:
Be the first one !