September är iPhone-månad – åtminstone om du är en av dem som är på jakt efter en ny telefon, för det är nu Apple lanserar sina nya modeller. Denna gång är dock lite annorlunda än tidigare gånger, för det finns en del problem mellan Apple och EU på flera fronter just nu. Ett av dessa påverkar nu iPhone-användare som inte får tillgång till några av de viktigaste funktionerna i den nya telefonen: Apple Intelligence. Men hur mycket spelar det egentligen för roll, och bör du låta bli att köpa telefonen nu, eller är det faktiskt irrelevant? Här är vår recension av iPhone 16 Pro (och Pro Max).
(Nästan) Samma design
Designen på iPhone-serien har efterhand blivit som en glaciär – allt sker i slowmotion, och det har det gjort de senaste åren. Faktum är att det har varit så nästan sedan iPhone X. Allt rör sig långsamt mot Apples mål: en telefon som i praktiken bara är en stor skärm. Det betyder att ramen runt skärmen till slut ska försvinna helt och utskärningen för kameran ska ersättas med en kamera under skärmen. Där är vi dock inte ännu, och som sagt går det långsamt att nå dit.
I år är det ramen som fått en liten uppgradering. Det har lyckats göra den aningen tunnare. I kombination med en något större telefon får du alltså en smula mer skärm att njuta av på både Pro och Pro Max. I praktiken är det inget som jag egentligen känner har en större betydelse i vardagen, men mer skärm utan att telefonen blir synbart större (eller märkbart tyngre) är förstås alltid välkommet.
Förutom det har iPhone 16 Pro fått en kameraknapp – alltså en ny knapp för att använda kameran. Den sitter på höger sida. När du håller telefonen i liggande läge sitter den längst upp och känns väldigt naturlig att använda som avtryckare. Funktionaliteten kommer jag tillbaka till när jag tittat närmre på kameran, men den känns åtminstone som en naturlig del av telefonen och är dessutom både responsiv och lättillgänglig.
Förutom det är den största designnyheten att telefonen finns i en ny färg – den som jag fått för test – kallas ”sandfärgad titan”. Och det är just vad den är – sandfärgad. En slags beige med titanram. Den påminner om vad som förr kallades roséguld, men inte riktigt. Nu är detta en testtelefon, så jag kunde inte välja färg själv, men jag tycker faktiskt att den är snygg. Det finns inte mycket krusiduller på Pro-serien, som det gör på den vanliga iPhone 16-serien, men namnet antyder ju inte heller något sådant. I stället är det diskret och lågmält som är ledorden för de fyra ”färgerna” i Pro-serien.
Ny processor – med Pro-märkning
Det går inte ett år utan en ny processor från Apple, och som alltid får den ett nytt modellnummer – denna gång A18. Men till skillnad från förra generationen kommer A18 att sitta i både iPhone 16 och 16 Pro, vilket innebär att Apple för att skilja de två modellerna åt har gett processorn i Pro-modellerna ett tillägg: den heter alltså A18 Pro.
Geekbench 6 | Single-core | Multi-core |
---|
Apple iPhone 16 Pro Max | 3.323 | 8.073 |
Google Pixel 9 Pro XL | 1.902 | 4.554 |
Samsung Galaxy S24 Ultra | 2.292 | 7.249 |
OnePlus 12 | 972 | 4.702 |
Apple iPhone 15 Pro | 2.940 | 7.327 |
A18 Pro är en riktig kraftmaskin när det gäller prestanda. Geekbench visar att den för tillfället är den snabbaste mobilen på marknaden, med 3 323 i single-core respektive 8 073 poäng i multi-core, vilket slår allt annat – åtminstone för tillfället. Prestanda har inte varit något större problem de senaste åren eftersom det helt enkelt inte har funnits något som krävt de resurser som telefonerna faktiskt är kapabla till – och det gäller både Apple, Google, Samsung och alla andra. Men nu när vi blickar in i en framtid där fler och fler saker hanteras av AI, som också ska köras lokalt på enheten – ja, då kan det bli en viktig aspekt igen.
Under veckan som jag har haft iPhone 16 Pro har jag inte upplevt några som helst problem med prestanda – och telefonen har dessutom inte blivit lika varm under belastning som jag upplevde med iPhone 15 Pro, som nästan kunde brännas när den blev varm. Om det beror på bättre kylning eller att processorn helt enkelt inte behöver jobba lika hårt är svårt att säga, men oavsett är det ett stort plus.
Liten knapp med stor effekt
Detta är faktiskt den största nyheten på länge för iPhone: iPhone 16 och 16 Pro har fått en dedikerad kameraknapp. Och ja, det låter kanske dumt, för varför skulle det egentligen spela någon roll? Men i vardagen har jag snabbt vant mig vid att starta kameran från den nya knappen, och alla kamerainställningar hanteras också härifrån. Det går helt enkelt mycket snabbare, och jag har till och med tagit bort kamera-appen från hemskärmen och bytt genvägen på låsskärmen – så bra fungerar det när man väl kommit igång.
Ett annat stort plus är möjligheten att använda knappens touchfunktion för att ändra inställningar. Till exempel är jag redan helt fast vid att zooma och justera skärpan genom att dra fingret fram och tillbaka över knappen. Det känns otroligt intuitivt, och det är faktiskt underligt att den knappen inte har dykt upp tidigare.
Själva kameran har också blivit bättre – men inte revolutionerande mycket. Vidvinkeln har uppgraderats till 48 megapixlar, och reaktionstiden har samtidigt minskats till noll – när du trycker på knappen tar telefonen bilden. I praktiken innebär detta bättre och skarpare bilder som du kan ta på ett ögonblick när något händer. Som en point-and-shoot kamera har iPhone 16 precis blivit ännu bättre – och den var redan bra.
5x zoomen gör att du kan zooma ganska långt in i objekt, som du kan se i exemplen ovan. Och allt är knivskarpt.
Makrofotografering är också imponerande och återigen; det är extremt lätt att ta skarpa bilder. Färgerna är naturliga i standardinställningarna, och om du vill experimentera kan du överväga Apples nya stilar – här kan du välja mellan nio olika. Allt är väldigt ”Apple”, så det är lätt att använda, och du kan få riktigt bra resultat.
Videoinspelning är definitivt en av Apples starkaste sidor när det gäller kameran, och det gäller naturligtvis också för iPhone 16 Pro. Den viktigaste nyheten för mig denna gång ligger dock på ljudsidan. Jag arbetar med videoproduktion dagligen och är van vid att behöva använda en extern mikrofon för att få åtminstone någorlunda bra ljud – den inbyggda ljudet är helt enkelt för dåligt… tills nu. Jag har gjort ett par intervjuer med den nya telefonen och har endast använt telefonens egna mikrofoner samt en av förinställningarna för ”ljudmix” som Apple har förberett. De olika inställningarna fungerar på olika sätt, men om du väljer ”I vyn” separerar telefonen ljudet från personen som talar – och det fungerar verkligen imponerande bra. Ju mer du justerar funktionen, desto mer förvrängs rösten också, men du kan faktiskt komma nära bra inspelningar även i bullriga miljöer – och fortfarande enkelt höra vad som sägs. Det är verkligen imponerande.
Batteri och laddning
Batteritiden på iPhone 16 Pro är bra – Apple påstår att det är den bästa någonsin, men om jag ska vara ärlig kan jag inte känna någon större skillnad jämfört med iPhone 15 Pro Max. Jag tar dock hänsyn till att en ny telefon ofta behöver tid för att indexera – den står ofta och laddar ned och synkroniserar i bakgrunden, vilket påverkar batteritiden de första dagarna. När det är gjort, finns det gott om batteri för att klara en normal dag.
USB-C är naturligtvis fortfarande laddningsstandarden och nu finns det nästan ingen Lightning kvar någonstans i Apples ekosystem, så du kan ladda dina AirPods, din iPhone och i princip alla andra Apple-enheter (och konkurrerande enheter) med USB-C. iPhone 16 Pro har USB-C 3 och kan därmed överföra med hastigheter upp till 10GB/s, vilket borde vara tillräckligt även för krävande proffsanvändare. Du kan också ansluta en ssd-disk direkt till porten och därmed överföra filer extremt snabbt.
Laddningshastigheten är tillräcklig för det mesta, och jag har fått en MagSafe-laddare och en 30W strömadapter med telefonen för att testa den nya, snabbare MagSafe-laddningen. Därmed når jag upp till 25W laddning, vilket fick min telefon att nå 50 procent på strax under 30 minuter – den startade på två procent. Och det är faktiskt precis som förväntat. Den nya MagSafe-laddaren är dessutom Qi2-kompatibel, så du kan ladda väldigt många enheter med snabb hastighet. Under laddningen blev telefonen varm, men aldrig så att det blev ett problem.
Apple Intelligence får vänta
Det stora försäljningsargumentet för iPhone 16-serien är faktiskt att man måste ha en 16 (eller 15 Pro) för att kunna använda Apple Intelligence. Men det är inte ett särskilt bra argument för oss som bor i EU – än.
Apple är fortfarande i diskussion med EU om hur funktionerna i Apple Intelligence kan godkännas i förhållande till EUs Digital Markets Act – utan att kompromissa med säkerheten, vilket Apple hävdar skulle kunna ske. Det är ett stort problem för både EU och Apple och något som måste lösas – ju snabbare desto bättre. Men fram tills dess måste du som potentiell köpare ta i beaktande att Apple Intelligence inte ingår i paketet.
Ska jag köpa eller inte…?
Den stora frågan som alltid dyker upp för många iPhone-användare när Apple släpper en ny modell är, ”ska jag uppgradera?”. Och det är faktiskt en svår fråga att besvara denna gång – om du inte har en iPhone 12, för då är det nog dags. Men har du en iPhone 14 eller 15 Pro är det en annan sak. En iPhone 14 Pro kommer inte att kunna köra den kommande Apple Intelligence, så om de nya funktionerna redan fanns tillgängliga nu, skulle jag förmodligen rekommendera att uppgradera, för det kommer att hända mycket under det kommande året. Men eftersom så inte är fallet finns det faktiskt inte mycket extra som motiverar ett byte från 14 Pro till 16 Pro. Åtminstone inget som är tillräckligt viktigt för att motivera kostnaden. Om du har en iPhone 14 Pro kan du behålla den ett tag till.
Samma sak gäller definitivt för dem som har en 15 Pro, som fortfarande är en mycket bra telefon; den har till och med möjlighet att kunna köra Apple Intelligence när Apple och EU väl har kommit överens om hur det ska fungera här. Om du har en sådan skulle jag absolut rekommendera att du håller fast vid den i ett år till, för det går också rykten om ett par nyheter som kan vara riktigt spännande – men alltså nästa år.
Med det sagt är iPhone 16 Pro en av de absolut bästa telefonerna på marknaden – kanske utmanad av Googles Pixel 9 Pro. Den är välbyggd, snygg och har en imponerande uppsättning funktioner, och allt är utformat för att faktiskt användas. Här finns inga onödiga extrafunktioner, men ändå extremt avancerad teknik – precis som vi känner Apple. Och när Apple Intelligence väl kommer blir det ännu mer spännande att äga en iPhone 16 Pro.
Design
Funktioner
Kamera
Prestanda
Batteri och laddning
Pris
Fra 14 499 kr.
iPhone 16 Pro är en snygg telefon med Apples sedvanliga känsla för detaljer, men nyheterna gör inte att den är ett "måste ha". Åtminstone inte förrän Apple Intelligence kommer till EU.
User Rating:
Be the first one !