Mobiltelefoner och surfplattor

TEST: Google Pixel 9 Pro XL

Ett ovanligt snyggt design, en riktigt bra kamera och en magnifik skärm gör Pixel 9 Pro XL till toppen av Android-eliten.

Wow! Bara wow! Google Pixel 9 Pro XL är en av de mest eleganta mobiltelefonerna jag har haft i handen på många år. Med material och byggkvalitet som påminner om en dyr schweizisk klocka, ber den nästan om att bli rörd vid. Det är inte för att Pixel-telefonerna tidigare har känts direkt billiga, men med 9 Pro XL tar Google ett stort kliv upp – och de har enligt min mening träffat rätt mitt i prick.

Och visst kan jag leva med att kamerahuset får den nya Pixel-telefonen att likna Bat-versionen av den alkoholiserade roboten Bender från Futurama.

I jämförelse med den ”vanliga” Pixel 9, erbjuder Pro och Pro XL en rad förbättringar som ska motivera det betydligt högre priset på minst 15 000 kronor. Pro XL är naturligtvis den dyraste av dem alla med ett startpris på 15 200 kronor. De enda skillnaderna mellan Pro och Pro XL är för övrigt skärmens storlek (6,3 tum respektive 6,8 tum) och batteriets kapacitet (4 700 mAh respektive 5 060 mAh).

Annons:

 

Det är uteslutande Pro-versionerna som är inlindade i de fina material som jag hyllade i inledningen. De har också bättre skärmar, mer RAM och bättre kameror. Dessutom har de temperatursensor och Ultra Wide Band-anslutning. Pro-modellerna är alltså toppen av isberget om du bryr sig om sådant, men det är lätt att bli bortskämd av de fina materialen och den felfria byggkvaliteten.

Skärmen på Pixel 9 Pro XL

Skärmen är en av de komponenter som är märkbart bättre på Pro-modellerna. Precis som förra årets Pixel 8 Pro är det en så kallad Super Actua Display. Det innebär att den kan variera uppdateringsfrekvensen mellan 1 och 120 Hz beroende på vad som visas. Däremot har skärmen vuxit en aning från 6,7 tum till 6,8 tum.

Den har också blivit betydligt ljusstarkare. Nu toppar den 3 000 nits. Det är 600 nits mer än 8 Pro, 400 mer än Galaxy S24 Ultra och hela tusen nits mer än den senaste iPhone-serien.

I praktiken är skärmen verkligen imponerande. Färgerna sprudlar och texter och ikoner är knivskarpa. Det finns absolut inga problem med att se vad som händer på skärmen, även i starkt solljus.

Annons:

 

Prestanda

Alla medlemmar av Pixel 9-familjen är utrustade med det nya Tensor G4-chipsetet, vilket borde förbättra prestanda avsevärt. Särskilt om du använder AI-funktioner – och det kommer du att göra på den här telefonen. När jag säger ”borde” är det för att det är väldigt svårt att testa. Google har nämligen – återigen – blockerat installationen av benchmark-appar. Vi använder vanligtvis Geekbench och 3D Mark för att få en uppfattning om telefonens prestanda.

Geekbench 6Single-coreMulti-coreOpenCL
Google Pixel 9 Pro XL *1 9024 554Ej tillgängligt
Samsung Galaxy S24 Ultra2 2927 24915 061
OnePlus 129724 70213 626
Apple iPhone 15 Pro2 9407 32727 160
* Resultat från tredje part, inte verifierade av iNPUT.

Det finns dock andra medier som har installerat Geekbench på telefonen, och om deras resultat är tillförlitliga, har Tensor fortfarande stora problem med att hänga med de senaste Snapdragon- och A17-chippen. Åtminstone på pappret, för i daglig användning har jag aldrig upplevt att Pixel 9 flämtar efter luft när den pressas. Den tuggar sig igenom allt jag kastar på den – inklusive det 3D-tunga spelet Genshin Impact. Utan att bli nämnvärt varm. Baserat på min användning skulle jag säga att Pixel 9 Pro XL levererar mycket tillfredsställande prestanda, oavsett vad benchmark-programmen säger.

Pro-modellerna har för övrigt 16 gigabyte RAM, medan den vanliga modellen ”bara” har 12 gigabyte. RAM-minne avgör bland annat hur många appar som kan vara öppna samtidigt innan telefonen börjar sega ned.

Annons:

 

Batteritid

Pixel 9 Pro XL döljer ett stort 5 060 mAh-batteri under skärmen och under testperioden, som sträckte sig över en vecka, tog batteriet aldrig slut innan dagen var slut. Jag har haft batteriet nere på fem procent, men det är okej. Det är trots allt en stor skärm som ska matas med energi.

För att få en bättre uppfattning om batteriförbrukningen utsatte jag Pixel 9 Pro XL för tre timmars oavbruten Youtube-uppspelning i fullskärm. Det slukade 17 procent av batteriet – från 47 procent till 30 procent. Som jämförelse förbrukade samma Youtube-test betydligt mer batteri på en iPhone 15 Pro, som föll med hela 27 procent, från 85 till 58 procent. Och det är värt att notera att det inte är Pro Max-versionen med den stora skärmen, vilket annars borde tala till iPhones fördel.

Det är alltså inte här Pixel 9 Pro faller igenom. Däremot gör den det i mitt laddningstest. Den är fruktansvärt långsam att ladda. Efter en halvtimmes laddning hade jag bara fått 18 procent laddning. Det motsvarar tre procent var femte minut – det tog mig också knappt tre timmar att ladda upp Pixel 9 Pro XL, även om den var ansluten till en (generisk) 100 w laddare.

Annons:

 

Pixel 9 Pro XL
Vår laddningskurva på Google Pixel 9 Pro XL.

Batteriet kan för övrigt också laddas trådlöst, men det stöder inte Qi2-standarden. Pro XL kan dock laddas trådlöst med 23 w.

Kameran

Pixel 9 Pro XL är utrustad med tre linser på baksidan och en enkel 42 megapixel kamera på framsidan. Huvudlinsen är på 50 megapixlar och har 1x optisk zoom. Den flankeras av en 48 megapixel ultravidvinkel och en 48 megapixel telefotolins med 5x zoom. Sistnämnda är endast inkluderad på Pro-modellerna.

Precis som Pixel 8 Pro har Pixel 9 Pro XL något som Google kallar Super Zoom. Men den här gången har zoom-effekten ökat från 20x till 30x. Rent tekniskt försöker AI:n förbättra bilder som zoomas kraftigt. Det görs alltid i efterbehandlingen, men du kan zooma upp till 30x digitalt när den ursprungliga bilden tas.

I ovanstående bild har jag tagit ett foto av det ikoniska Radisson Collection Royal Hotel vid Huvudbangården i Köpenhamn. Det ligger cirka fem kilometer från platsen där fotot togs, och bilden är tagen med 16x digital zoom. Därefter har ytterligare zoom använts med AI-funktionen Zoom Enhance. Jag är inte särskilt imponerad.

En annan ny AI-funktion heter Lägg till mig. Den gör det möjligt att skapa gruppbilder där fotografen är med på bilden. Det görs genom att du tar två bilder, först av en person och sedan av den andra, varefter AI ”klipper” ihop bilderna. Resultatet kan du se nedan, där jag testade funktionen tillsammans med min dotter. Resultatet är övertygande.

Nedan finns några andra bilder jag tagit med Pixel 9 Pro XL – alla med automatisk peka-och-skjut-inställning.

Som du kan se är färgerna naturliga och kvaliteten är generellt väldigt bra. Det finns skarpa detaljer både i bladen och i strukturen på bordets träplankor. Jag är imponerad över vad peka-och-skjut kan leverera – och med många manuella justeringar att dra i, om du vågar, är möjligheterna stora att göra det ännu bättre.

Mer artificiell intelligens

Videoinspelningar får också hjälp av artificiell intelligens. Något som Google kallar Video Boost och som har förbättrats i år. Video Boost gör det nu också möjligt att skala upp inspelningar till 8K, samt använda Super Zoom (upp till 20x) och även göra dessa zoom-inspelningar i HDR+. Effekterna appliceras i molnet, så inspelningarna måste först laddas upp och behandlas.

De nämnda AI-funktionerna är alla tillgängliga i Sverige, men det finns några andra som endast är tillgängliga om telefonens språk är inställt på engelska. Bland dessa finns Magic Editor, som kan redigera foton med hjälp av artificiell intelligens. Pixel Studio kräver dessutom ett abonnemang på Gemini Advanced. Det första året är visserligen gratis, men jag har av tidsbrist valt att bortse från dessa.

iNPUTs åsikt …

Google Pixel 9 Pro XL är på alla sätt en förbättring jämfört med förra årets toppmodell, 8 Pro. Inte minst är jag entusiastisk över designen, materialen och byggkvaliteten. Det lyfter 9 Pro XL till en helt annan liga.

Den Pro XL-version jag har testat är den minsta med 128 gigabyte lagringsminne som kostar 9 399 kronor. Det är 900 kronor dyrare än förra årets modell, som dock hade (lite) mindre skärm. Personligen tycker jag att de extra kronorna är väl investerade. Skärmen är betydligt förbättrad, likaså kameran – och återigen, den allmänna kvalitetskänslan. Den är helt enkelt högre på 9 Pro XL.

Det finns egentligen bara en enda stor suck från mig och det gäller laddningstiden. Och så får ni gärna slå på de sista AI-funktionerna i Sverige också, kära Google.

Google Pixel 9 Pro XL

Design
Funktioner
Kamera
Prestanda
Batteri och laddning
Pris

Frän 13 290 kr.

Google Pixel 9 Pro XL är på alla sätt en förbättring jämfört med förra årets toppmodell, 8 Pro. Jag är särskilt imponerad av designen, materialen och byggkvaliteten. Det lyfter 9 Pro XL till en helt annan liga.

User Rating: Be the first one !

Relaterade artiklar

Back to top button

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer