Datorer

TEST: Mac Mini M4 Pro

Mac mini är något av den bästa datorn du kan köpa för pengar just nu – allt går ihop på ett högre plan.

Den här recensionen kommer i stora drag låta som en annons. Så är du förvarnad. Det finns två skäl till detta: jag är partisk när det gäller Apples Mac mini eftersom det alltid har varit en av de snyggaste och – ursäkta sentimentaliteten – gulligaste datorerna i världen. Det andra skälet är att du just nu helt enkelt inte kan hitta en bättre (stationär) dator än Mac mini M4 Pro. Punkt.

Ny design som gör allt rätt

När Apple lanserade sina M-serieprocessorer för fyra år sedan stod en sak relativt klart: med tiden skulle det innebära nya formfaktorer. Men i praktiken har detta inte inneburit särskilt stora förändringar för de flesta av deras produkter – med undantag för iPad Pro-serien, som blivit betydligt kraftfullare sedan den fick M-seriens chip. De flesta Mac-modeller har behållit nästan samma formfaktor. Fram till nu.

Och det är passande att Mac mini nu får en ny, mycket mindre design för att verkligen leva upp till sitt namn. Den nya minin ÄR verkligen liten. När man tar ut den ur kartongen känns det nästan som att ta ut en något förvuxen Apple TV – eller en mycket söt version av Mac Studio. Den lilla Mac mini M4 Pro kan stå på skrivbordet bredvid skärmen, monteras på väggen bakom skärmen eller placeras i ett litet fäste under bordet – ja, möjligheterna är nästan oändliga eftersom den lilla storleken gör den extremt flexibel. Själv tycker jag att den är så snygg att jag helt enkelt placerat den direkt bredvid skärmen. På det sättet har man också tillgång till en annan viktig nyhet jämfört med den “gamla” minin: de två USB-C-ingångarna på framsidan. De gör det möjligt att ansluta tangentbord och mus eller andra tillbehör för laddning direkt i datorn utan att behöva rota runt på baksidan av Macen. Detta borde ha införts för flera år sedan, men bättre sent än aldrig – och det är verkligen praktiskt.

Annons:

 

Mac Mini Front

På framsidan har det alltså blivit plats för två USB-C-portar – om datorn står på skrivbordet kan du ladda tillbehör direkt.

Det enda jag faktiskt skulle önska är att Mac mini kom i fler färger – precis som iMac. En matt svart version skulle också vara väldigt elegant. Men det är något jag får hoppas på i framtida generationer.

Snabba anslutningar

På baksidan hittar vi vad som ser ut som ytterligare tre USB-C-portar, men de är mycket mer än så – de är nämligen antingen Thunderbolt 4 eller 5-portar beroende på om det är en M4- eller M4 Pro-modell. För den senare kan de överföra med hastigheter upp till 120 GB/s, vilket är helt galet. Det innebär till exempel att en eventuell extern SSD-enhet kan användas på nästan samma sätt och med nästan samma hastighet som en intern hårddisk – förutsatt att den stöder den höga hastigheten, förstås. Flera tillverkare har redan Thunderbolt 5-enheter på marknaden, och de klarar enkelt överföringar på omkring 6 000 MB/s. I teorin skulle detta också möjliggöra ett externt grafikkort med enorm kapacitet – men tyvärr har Apple helt tagit bort stödet för detta sedan lanseringen av M-serieprocessorerna. Men det är inget du behöver sörja över, jag återkommer till varför lite senare.

På baksidan finns även plats för HDMI och gigabit Ethernet som kan uppgraderas till 10 GB. Båda är bra alternativ, även om de flesta idag förmodligen använder skärmar med Thunderbolt/displayport istället för HDMI. Men du har alltså möjligheten till HDMI om du behöver det. Om du ansluter skärmar via Thunderbolt stöds upp till tre 6K-skärmar, vilket också är imponerande. (Två 6K och en 4K för den billigare M4-modellen).

Annons:

 

Mac Mini back

Den enda lilla – och väldigt märkliga – detaljen är att strömknappen är placerad under datorn. Alltså på undersidan. Det innebär att datorn måste vändas upp och ner för att startas om den är helt avstängd. Det är en så märklig designlösning att jag inte vet vad jag ska säga. Det påminner om Apples mus som måste ligga på rygg för att laddas. Om du är en person som alltid stänger av datorn helt när den inte används ställer detta krav på placeringen av datorn, som måste vara lättillgänglig. Om du däremot är som jag, och aldrig stänger av datorn helt, utan låter den gå i viloläge, är det inget problem. Men ändå… märkligt!

Ett fartmonster utan like

Den klassiska uppfattningen om en mycket liten dator har varit att den, på grund av sin storlek, också är ganska långsam. Det är svårt att få till ordentlig kylning i en maskin med ett mycket litet fysiskt omfång. Men med M-seriens processorer har utvecklingen gått mot allt snabbare processorer som samtidigt inte kräver lika mycket kylning. Därför är Mac mini förmodligen en av de snabbaste datorerna som någonsin stått på mitt skrivbord – och det har ändå stått en hel del där genom åren.

Jag körde faktiskt Geekbench 6-testet två gånger – för resultaten verkade helt otroliga. Men båda gångerna hamnade resultaten på ungefär samma nivå:

Annons:

 

För de som inte är insatta i Geekbench kan jag säga att detta är ett väldigt imponerande resultat. Som jämförelse kan jag nämna att de snabbaste processorerna från Intel och AMD, deras Xeon respektive Ryzen Threadripper, endast är marginellt snabbare. Men en sådan processor kostar flera gånger vad en Mac mini gör – och då pratar vi bara om själva processorn. Det här bör bli ett stort problem för de två chipjättarna, eftersom Apple nu kan tillverka processorer som nästan kan matcha deras toppmodeller, men till en bråkdel av priset.

Om jag jämför direkt med andra Mac-modeller ser det återigen ut som ett blodbad. Endast den snabbaste Mac Studio och Mac Pro kan mäta sig med Mac mini M4 Pro, och till och med toppmodellen Mac Pro med en M2 Ultra kan inte slå den nya minin. Så här ser benchmark-resultatet ut för den:

Det ska tilläggas att en Mac Pro kostar från 65 000 kronor och uppåt… Det finns naturligtvis andra faktorer som spelar in – såsom expansionsmöjligheter, kylning under hög belastning och liknande.

Annons:

 

Tyst som en (liten) mus

Och nu när vi talar om kylning, så lyckas Mac mini M4 Pro hålla fläkten avstängd under nästan alla omständigheter. Jag har bara lyckats få igång fläkten en enda gång, och det var under ett Cinebench-test där fläkten startade efter ett par minuter. Men det testet är trots allt utformat för att pressa processorn till dess yttersta gränser.

Den kalla luften sugs in längst ner på baksidan av Mac mini och den varma luften trycks ut framtill.

Förutom Cinebench har jag inte hittat något som kan ge den lilla Mac minin problem. Jag har spelat ett par mycket krävande spel på högsta grafikinställningar, och inte ens då startade fläkten.

Jag kan med andra ord inte hitta några brister i prestandan. Om du investerar i modellen med M4 Pro för 19.695 kronor får du en dator som kan mäta sig med några av världens snabbaste datorer. Med det i åtanke är priset nästan otroligt.

Prisvärdhet och hållbarhet

När vi talar om priset är det också värt att nämna att du för 18.995 kan få den nya iMac – även den med M4-processor, dock en betydligt långsammare variant. Förutom datorn får du också en 24-tums skärm med inbyggd ljud, mus och tangentbord. Men detta begränsar flexibiliteten, eftersom det blir svårt att byta skärm, och du är fast med en något liten skärm på 24 tum enligt dagens standarder.

Som vanligt handlar det om dina behov:

Behöver du kraft för att redigera 4K- eller 8K-video eller vill du spela de senaste spelen på högsta grafikinställningar? Då ska du välja den bästa Mac mini med M4 Pro-processor, som är modellen jag testat här.

Är priset avgörande och ska datorn användas till textbehandling, kalkylark eller liknande? Då räcker den billigare Mac mini för 8.495 kronor gott och väl – faktiskt är även den nästan överdrivet kraftfull.

Har du varken skärm, tangentbord eller mus kan iMac vara ett bra val.

En sista detalj som kan påverka ditt val är att Apple hävdar att Mac mini är koldioxidneutral. Apple uppger att utsläppen har minskat med 80 % jämfört med föregående generation. De sista 20 % kompenseras troligen genom utsläppsrätter och förändringar i transportmetoder. Maskinens mindre storlek minskar dessutom resursanvändningen och transportens klimatpåverkan.

Slutsats

Jag är imponerad av designen, prestandan och priset på Mac mini M4 Pro. Den erbjuder otrolig kraft i ett litet format och till ett pris som överträffar konkurrenterna på marknaden just nu. När det största klagomålet är placeringen av en knapp som nästan ingen använder säger det en hel del. Jag ger den min starkaste rekommendation.

Läs mer om Mac Mini här.

Mac Mini M4 Pro

Design
Funktioner
Prestanda
Pris

19.695 kr.

Mac mini är något av den bästa datorn du kan köpa för pengar just nu – allt går ihop på ett högre plan.

User Rating: Be the first one !

Back to top button

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer