Mobiltelefoner och surfplattor

TEST: OnePlus Nord 4

OnePlus Nord 4 är en billig smartphone med funktioner värdiga en flaggskeppsmodell, och i en riktigt snygg metallförpackning.

Om jag ska vara ärlig, och det måste jag ju vara, så började Nord-serien av smartphones irritera mig en aning. De släpptes i en stadig ström med små uppdateringar, som gjorde det svårt att skilja dem åt, och de saknade helt flaggskeppens charm. Men så kom OnePlus Nord 4. Här har kineserna verkligen lagt ner arbete på att skapa något annorlunda.

De har klätt in telefonen i aluminium, gett den platta sidor och en mycket ”ren” design. Resultatet är en riktigt vacker telefon som ser betydligt mer exklusiv ut än prislappen på 3 999 kronor antyder. Den ser ut att vara skapad av designers inspirerade av det nordiska, och med en byggkvalitet som matchar.

OnePlus Nord 4
OnePlus Nord 4 är en mellanklassmobil med flaggskeppsdesign (foto: iNPUT).

Ja, baksidans kombinerade glas och metall ger mig faktiskt minnen av den ikoniska Ericsson T660, kommer ni ihåg den? Nord 4 är bara mycket snyggare. Det är verkligen en smartphone som sticker ut. Inte bara i den gröna varianten som jag har fått, utan även i Mercurial Silver-utgåvan, som har optiska ränder på baksidan.

Annons:

 

Nord-telefonerna följer alltid samma recept. OnePlus tar två-tre toppfunktioner från flaggskeppen och pressar in dem i en mobil för mindre än halva priset. Det är en bra idé för de användare som inte vill betala flaggskeppspriser men ändå vill prova på några av de dyraste funktionerna. I fallet med Nord 4 har OnePlus prioriterat skärmen, batteriet och processorn.

Ett flaggskepp värt namnet

Skärmen är värdig ett flaggskepp. Det är en 6,74 tum stor AMOLED-skärm med en ljusstyrka på upp till 2 150 nits och en uppdateringsfrekvens på 120Hz. Den är till och med utrustad med företagets ProXDR-teknologi, som introducerades i det senaste flaggskeppet, OnePlus 12. Tekniken används för att dynamiskt och lokalt justera skärmens ljusstyrka baserat på den bild eller video som visas. Det är riktigt bra för en mobil i mellanklassen.

Men det är inte bara i teorin som skärmen är bra, den fungerar lika bra i praktiken med levande färger, bra betraktningsvinklar och utmärkt läsbarhet utomhus. Mitt enda förbehåll är att den tenderar att ha en blåaktig ton. Det är inget man omedelbart märker, men om man jämför den med till exempel iPhone 15 Pro blir det mycket tydligt. Den senare har för övrigt en tendens till en mer gulaktig ton.

OnePlus Nord 4
Skärmjämförelse mellan OnePlus 12 (vänster) och OnePlus Nord 4. Båda skärmarna är på full ljusstyrka (foto: iNPUT).

Trots denna lilla nackdel är skärmen på OnePlus Nord 4 helt klart godkänd, man får långt mer än vad man kan förvänta sig i prisklassen. Dessutom har skärmen Aqua Touch, vilket gör att den även kan användas i (milt) regnväder.

Annons:

 

Batteri som överträffar klassen

Den andra starka punkten är batteriet. OnePlus Nord 4 är utrustad med ett 5 500 mAh stort batteri. De blir knappast större i denna klass! Det säkerställer att du definitivt inte får slut på batteri, även om du spelar ett spel under dagen. Under de två veckor jag testade Nord 4 var batteriet konsekvent på minst 20 procent när dagen var slut. Ofta låg det mellan 25-40 procent. Återigen överträffar prestandan vad man kan förvänta sig i prisklassen.

Samtidigt stödjer Nord 4 även 100 watts kabelansluten laddning. Det är betydligt snabbare än vad du får från flaggskeppen från både Apple och Samsung. Enligt OnePlus kan telefonen laddas från 1-100 procent på 28 minuter – och det kan jag bekräfta. Det går snabbt. Min iPhone 15 Pro behöver minst dubbelt så lång tid. Så inte heller här kompromissar du genom att välja denna mellanklassmobil framför ett flaggskepp.

Prestanda

Alla varianter av OnePlus Nord 4 har ett Snapdragon 7+ Gen 3-chipset ombord. Men Nord 4 erbjuds i två konfigurationer. Basmodellen har 12 gigabyte RAM och 256 gigabyte lagringsutrymme, medan toppmodellen, som jag har testat, har hela 16 gigabyte RAM och 512 gigabyte lagringsutrymme. Båda varianterna har LPDDR5X-minne och UFS 4.0-lagring. Det är specifikationer från topphyllan.

Annons:

 

GeekBench 6Single-coreMulti-core
OnePlus Nord 49793.877
OnePlus 129724.702

Som vi också ser i vår vanliga Geekbench-test är skillnaden mellan flaggskeppet OnePlus 12 och Nord 4 inte särskilt stor. Vår allmänna uppfattning på redaktionen är att de flesta moderna smartphones levererar bra prestanda för daglig användning. Det är egentligen bara små nyanser i just benchmarktesterna som skiljer dem åt.

3D Mark Extreme Stress TestScoreFPS (højeste)Temp. (højeste)Stabilitet
OnePlus Nord 43.04122 fps42 grader54,6 %
OnePlus 124.90836 fps42 grader55,7 %

I 3D Mark Extreme-testet presterade den dock betydligt sämre än flaggskeppet. Ändå kunde jag utan problem spela det krävande Genshin Impact utan någon form av lagg. Det är imponerande för en smartphone i denna prisklass.

Kameran

OnePlus har utrustat Nord 4 med två linser. En 50 megapixels huvudkamera, baserad på en Sony LYT-600-sensor, flankeras av en 8 megapixels vidvinkelkamera. Det är här kameradelen visar tydligt att Nord 4 inte är ett flaggskepp.

Annons:

 

OnePlus Nord 4

Men det betyder inte att kameran i Nord 4 är dålig. Tvärtom. Den är förvånansvärt bra för prisklassen och bilder tagna i dagsljus har massor av detaljer och – enligt mig – en väldigt fin färgåtergivning. Kolla bara på bilden nedan, som är tagen på en vingård nära Milano i Italien.

Men utrustningen – linserna – är inte av toppklass, och jag saknar också lite mer liv i de gröna färgerna på vingården. Den ser inte särskilt frodig ut på bilden, men det gjorde den i verkligheten. Med det sagt är det dock makrolinsen jag helst skulle vilja vara utan, så där har OnePlus gjort rätt val enligt mig. Telefonen tar för övrigt också ganska bra närbilder trots det, som man kan se.

Även om kameran knappast blir någon hobbyfotografs nya favorit, tycker jag att den presterar ganska bra med tanke på priset.

Det är också viktigt att notera att bilderna här på sidan är starkt komprimerade. Men trots detta finns det massor av detaljer, och bokeh-effekten uppnås ganska bra.

Kritik och klagomål

Nu undrar du nog om jag inte alls har något att klaga på? Jo, naturligtvis. En av anledningarna till att OnePlus kan sälja en så kapabel smartphone för så relativt lite pengar är… bloatware. Nord 4 kommer med en rad förinstallerade appar ovanpå Android 14 / OxygenOS 14.1. Bland dessa finns AliExpress, LinkedIn, Amazon, Facebook och några onödiga spel. Jag har aldrig varit ett fan av detta. Som tur är kan man snabbt ta bort dem, men det är ändå inte optimalt.

Trots detta är jag överlag väldigt imponerad av vad man får för pengarna med OnePlus Nord 4. Inte bara ligger specifikationerna och prestandan långt över vad man kan förvänta sig av en mellanklassmobil. Att OnePlus dessutom skämmer bort oss med en unik och välgjord design är verkligen avgörande för mig.

Den får mina varmaste rekommendationer till alla som inte vill spendera mer än sex tusen kronor på en mobiltelefon.

OnePlus Nord 4

Design
Funktioner
Kamera
Prestanda
Batteri och laddning
Pris

Frän 6 290 kr.

Med funktioner som är värdiga ett flaggskepp, och i en riktigt snygg metallförpackning.

User Rating: Be the first one !

Relaterade artiklar

Back to top button

Denna webbplats använder cookies. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer