Samsung Galaxy Tab S10 Ultra är Samsungs senaste flaggskeppsplatta, och med sin stora 14,6-tums AMOLED-skärm och imponerande specifikationer är det tydligt att den riktar sig till såväl professionella användare som entusiaster som vill ha en kraftfull surfplatta för både produktivitet och underhållning. Som en produkt från Samsungs Ultra-serie av toppmodeller är förväntningarna höga, och Tab S10 Ultra lever verkligen upp till dem på många sätt. Det ska dock först och främst sägas att denna ”surfplatta” är större än min första TV med sina 14,6 tum – men där upphör också likheterna, för S10 Ultra är en surfplatta som på bästa sätt visar vad Samsung kan. Men den har också ett par svagheter.
Design och byggkvalitet
En av de mest iögonfallande aspekterna av Tab S10 Ultra är dess extremt tunna och eleganta design. Med en tjocklek på endast 5,4 millimeter känns den anmärkningsvärt lätt och kompakt, särskilt med tanke på dess stora skärm. Kanten är en solid aluminiumram, vilket ger en känsla av robusthet och kvalitet, trots att det är en mycket stor surfplatta. Det är den första surfplattan jag har haft i händerna som känns någorlunda lika solid som den senaste generationen av iPad Pro från Apple – och det säger en del – när det gäller surfplattor är Apple fortfarande den obestridda kungen.
Surfplattans storlek gör den dock utmanande att använda med en hand, men det är förväntat för en enhet med en 14,6-tumsskärm. Trots storleken är vikten väl fördelad, vilket gör den relativt bekväm att hålla, även under längre användning. Det är en surfplatta som man ofta vill ha på ett bord eller i ett stativ av något slag – den är helt enkelt för stor för att vara en typisk bärbar enhet. Den kan dock självklart få plats i de flesta ryggsäckar och väskor, och ska du på en 11 timmars flygresa kan det ju vara skönt att ta med din egen storbildsskärm.
Skärm
Skärmen är utan tvekan en av de starkaste sidorna med Galaxy Tab S10 Ultra. AMOLED-skärmen levererar fantastiska färger, djupa svarta toner och en otrolig ljusstyrka, vilket gör det möjligt att använda den i nästan alla ljusförhållanden. Skärmen stöder en uppdateringsfrekvens på 120 Hz, vilket ger en mycket jämn och responsiv upplevelse, särskilt när du scrollar eller arbetar i multitasking-läge.
Med den höga upplösningen (1 848 x 2 960 pixlar) är allt knivskarpt, och det är en fröjd att titta på video, redigera foton eller arbeta med grafik på Tab S10 Ultra. Den stora skärmstorleken är också en fördel om du arbetar med flera fönster eller använder den som ersättning för en laptop till produktivitetsarbete – eventuellt med Samsungs tangentbord (som naturligtvis måste köpas separat). Det känns nästan som att arbeta på en bärbar dator, men med alla fördelar med en pekskärm.
Det viktigaste här är faktiskt inte alla specifikationerna på skärmen, utan mer det faktum att den är ytbehandlad så att det i stort sett inte finns några reflektioner överhuvudtaget. Det betyder otroligt mycket för en enhet du har med sig på språng och till exempel ska använda i ett tåg eller flygplan, där ljuset både kan växla mycket och vara extremt hårt. När jag har tittat på video på skärmen – även direkt bredvid ett fönster – har det helt enkelt inte funnits minsta reflektion att se. Imponerande.
För de som älskar att streama film eller serier på sin surfplatta är skärmen alltså nästan oöverträffad. Det stora formatet tillsammans med den fantastiska färgåtergivningen och kontrasten gör den till en riktigt häftig upplevelse. Ljudet kommer från fyra AKG-högtalare, som också levererar ett överraskande kraftfullt och klart ljud, och tillsammans med antireflexbehandlingen gör det Galaxy Tab S10 Ultra till en imponerande mediaspelare – eller rättare sagt, den skulle ha varit helt perfekt om det inte vore för en enda, mycket mystisk detalj; Det finns en utskärning för selfie-kameran. Det är verkligen ett märkligt val – även om Samsung nog skulle hävda att det är en nödvändighet för att kunna göra kanten så tunn som den är (och den ÄR verkligen tunn), men jag tycker verkligen att det förstör helhetsintrycket och stör, särskilt under videouppspelning. Det är mycket nära att jag skulle ha bytt till en marginellt tjockare ram istället för utskärningen – men det är absolut en smaksak.
Prestanda
Under huven är Galaxy Tab S10 Ultra utrustad med MediaTek Dimensity 9300+, vilket är ett underligt val – med tanke på att Samsung normalt använder antingen sina egna eller Snapdragon-processorer från Qualcomm. Icke desto mindre är det alltså en MediaTek-processor som har hittat vägen till toppmodellen, men egentligen är det underordnat, för prestandan som levereras av 9300+ chippet är helt utmärkt till allt du ska använda den till.
Den hanterar multitasking, krävande appar och spel utan problem, och även med många appar öppna upplevde jag inga fördröjningar eller hackande. Det är en enhet som är designad för tunga arbetsuppgifter, och den gör dig inte besviken.
Om du arbetar med grafikintensiva uppgifter som videoredigering eller spel, levererar Tab S10 Ultra prestanda i nivå med många bärbara datorer. Samsung erbjuder också möjlighet att ansluta ett tangentbord, vilket gör det ännu lättare att använda surfplattan för arbete, och med Samsungs DeX-läge kan den till och med fungera som en bärbar dator när den är ansluten till en extern skärm. Det är enligt min mening fortfarande en av de mest underskattade funktionerna på någon bärbar enhet, och på denna enorma surfplatta är det ännu bättre!
Till vanlig daglig användning, som surfning, streaming och sociala medier, är prestandan naturligtvis överlägsen, men det är i de mer krävande situationerna som Tab S10 Ultra verkligen visar sin styrka. Batteritiden är också bra, även om den stora skärmen och den höga prestandan innebär att den behöver en hel del energi.
Kameror
Kameror på surfplattor är ofta inte det primära fokuset, men Samsung har sett till att Tab S10 Ultra är utrustad med ett solitt kamerasystem. På baksidan finns en dubbelkamera med en 13 MP huvudsensor och en 8 MP ultravidvinkelsensor, som båda levererar respektabla bilder för daglig användning, såsom skanning av dokument eller inspelning av video. Det är fortfarande lite fånigt att hålla upp en surfplatta för att ta bilder med den – oavsett situationen.
Den mest intressanta kameran är dock frontkameran. Med en 12 MP ultravidvinkelsensor och Samsungs Auto Framing-funktion är den faktiskt utmärkt för videokonferenser. Kameran kan justera synvinkeln automatiskt, beroende på hur många personer som är i bilden, vilket är en praktisk funktion för teamsamtal eller familjemöten. Jag tyckte kameran var mycket användbar, särskilt när jag använde den för arbete eller möten.
Även om kamerorna är bra för en surfplatta, får du givetvis inte samma kvalitet som på en flaggskepps-smartphone. Men för det som man normalt använder kameror på surfplattor till, gör de jobbet bra.
Programvara och S Pen
Samsung Galaxy Tab S10 Ultra kör på Android 14 med Samsungs One UI 6. Programvaran är tydligt skräddarsydd för den stora skärmen, och det är mycket få saker som ger problem, även på en 14,6 tum stor skärm. Användargränssnittet är lätt att navigera, och multitasking känns intuitivt med möjligheten att använda flera appar samtidigt i delad skärm.
En annan nyckelfunktion med Tab S10 Ultra är S Pen, som följer med i förpackningen. Den förbättrar verkligen upplevelsen, särskilt för de som arbetar med kreativt innehåll eller vill ha exakt input. S Pen reagerar snabbt och precist, vilket gör den perfekt för anteckningar, teckning eller redigering av dokument. Jag tyckte också att den var användbar för att navigera runt på skärmen, eftersom den stora skärmen ibland kan vara en smula utmanande att hantera med bara fingrarna.
Samsungs appar stöder S Pen riktigt bra, och det finns massor av kreativa och produktiva funktioner som gör den till en fröjd att använda. En av de största fördelarna är att du kan använda S Pen på både Tab S10 Ultra och andra kompatibla Samsung-enheter, vilket gör det till en flexibel lösning för de som redan är en del av Samsungs ekosystem. Personligen har jag egentligen aldrig blivit vän med själva konceptet, och jag använder inte heller pennan i vardagen. Men jag måste ändå medge att S Pen känns precis och i en handvändning kan den vara praktisk för att ta ett snabbt anteckning. Om du är typen som bara älskar att använda en penna på din surfplatta blir du i alla fall inte besviken. Det är för övrigt ett stort plus att Samsung har lagt pennan i förpackningen så att du i alla fall inte behöver gå ut och investera extra i en penna (ja, jag tittar på er, Apple…)
Batteri och laddning
Med det 11 200 mAh stora batteriet överlever S10 Ultra som regel en vanlig dag vid måttlig användning, men inte mer – här är Apple fortfarande överlägsen med sin iPad-serie. Men det är absolut inte dåligt.
Laddningshastigheten är utmärkt med stöd för 45W snabbladdning, men laddaren måste köpas separat. Det är inget nytt från Samsungs sida, men det skulle ha varit trevligt att få laddaren med i förpackningen, särskilt för en surfplatta i denna prisklass. När den är ansluten kan du dock förvänta dig att den laddas relativt snabbt, vilket är en fördel om du använder den intensivt under dagen.
Slutsats
Samsung Galaxy Tab S10 Ultra är en av de mest imponerande surfplattorna på marknaden just nu. Den stora 14,6-tums AMOLED-skärmen, prestanda och de många produktivitetsfunktionerna, inklusive DeX och S Pen, gör den till ett självklart val för de som vill ha en enhet som kan fungera som en arbetsstation, medieenhet och kreativ plattform på samma gång.
Det finns dock några mindre nackdelar, såsom den enorma storleken, som kan göra den aningen svår att hantera, samt avsaknaden av laddaren i förpackningen – och så den irriterande kamerautskärningen. Men för dig som letar efter en surfplatta som verkligen kan allt, och som inte är rädda för att betala för det, är Galaxy Tab S10 Ultra ett av de bästa valen där ute.
Design
Funktioner
Prestanda
Pris
Pris: 15.479 kr
S10 Ultra är en enorm surfplatta – och en bra medieenhet – men den har också några skönhetsfel.
User Rating:
Be the first one !